Everyone wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.

Monday, December 13, 2010

laptop baru...ngee~

semalam aku pergi BP Mall dengan family aku...saja nak jenguk-jenguk laptop baru...hehehe...kebetulan time tu hari last PC Fair....so memang murah la harga barang-barang dia...ngee~..tiba-tiba aku terpandang satu laptop ni...fuuuhhhhh....aku rasa memang complete abes la...laptop tu berjenama acer...model aspire 4820TG Timeline X....puas aku pujuk mak aku nak beli laptop baru sebelum ni...akhirnya berjaya juga aku pujuk....tapi yang tak bestnya adalah laptop tu tak ada kat situ time tu..yang ada cuma untuk pameran je...so aku kena tunggu la sampai hari khamis ni...kena bayar deposit dulu...aku sangat jeles sebab aku yang pujuk mak aku dulu, tapi adik aku yang dapat dulu...dia dapat dulu sebab dia punya model aspire 4738G....so terpaksa la aku tunggu sampai hari khamis ni....heeee~

harga laptop ni pulak takde la murah and takde la mahal sangat...biasa-biasa je...dalam RM2600 camtu...abes la duit PTPTN aku untuk sem 2 nanti...waaaaaa~

apa yang best sangat pasal laptop ni?...laptop ni ada semua ciri-ciri yang aku nak...cuma dia punya RAM tak berapa tinggi sangat la...dalam 2GB camtu...tapi takpe...lepas aku pakai dalam 1 @ 2 tahun, bole la aku upgrade...tak mampu la nak upgrade time baru beli ni....

tapi masalahnya sekarang ni, aku tak tahu la kalau dah ada laptop baru ni, prestasi pelajaran aku makin meningkat atau menurun....sedangkan laptop yang aku pakai sekarang ni pon kurang berjaya meningkatkan prestasi aku...huhuhu....insyaALLAH lepas ni aku akan lawan perangai buruk aku ni...mana taknya, malam exam boleh pulak aku main game dengan coursemate aku....hahaha...sekali result pon sama dengan dia...padan muka aku...okay la...cukup sampai disini...lain kali cerita lagi...jangan lupa tonton MANCHESTER UNITED VS ARSENAL pagi ni pukul 4 pagi....harap-harap la arsenal menang...pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....hehehe

go arsenal go....malam ni jela peluang untuk memastikan MU @#$%^&*...hahaha


jangan mimpi la...hahaha

sekadar nasihat

assalamulaikum...

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab : Ayat 59)

ayat di atas mengenai kewajipan menutup aurat...terlintas difikiran aku untuk buat post macam ni sebab tadi waktu lepas maghrib lebih kurang pukul 7.30 ptg, aku terTONTON satu rancangan yang dihoskan oleh Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah...tajuk yang dibincangkan adalah mengenai pemakaian tudung...agak terkejut bila aku ternampak seorang artis (tetamu jemputan) yang sebelum ni tak pakai tudung menceritakan pengalaman dia pertama kali memakai tudung...sampai menangis artis tu cerita pengalaman dia...memang betul cakap datuk fadzilah bahawa semua lelaki NORMAL ingin mendirikan rumah tangga dengan wanita bertudung...

lepas abes je rancangan tu, aku terus terfikir, aku ada ke kawan yang tak bertudung....puas aku fikir, semuanya berTUDUNG kecuali non-muslim la...tapi ada segelintir yang bertudung cukup syarat je...maksud aku diorang ni bertudung tapi nampak aurat lain...contohnya nampak lengan, peha, *****, dll.....pendek kata kalau pakai baju serupa tak pakai baju gayanya...hahaha

aku ni bukannya nak tunjuk alim kat orang ramai, cuma pada pendapat aku, kita sebagai kawan kenalah saling mengingati...kita tak tahu bila ajal kita...manalah tahu andai nasihat ni ada yang terima dengan ikhlas, maka bertambahlah pahala aku dari nasihat yang aku berikan....insyaALLAH setiap apa yang kita lakukan, ALLAH akan sentiasa meredhai perbuatan kita.... renung-renungkan la ye...

Friday, December 10, 2010

keseronokan yang tak berapa nak seronok

salam...tengok tajuk pon dah tahu kan mood aku...ni kisah semalam...post sebelum ni aku ade bagitahu yang aku pergi seremban untuk menjemput adik aku...aku taknak cerita pasal tu tapi aku nak cerita pasal aku jalan-jalan kat seremban...hehehe...semalam aku plan dengan cousin aku untuk pergi wayang..alaaa kat terminal 2 tu...ingatkan cerita "hantu mak limah balik rumah" dah ade kat situ...sekali yang ade cuma 6 cerita je...salah satu nya cerita narnia....lama jugak kitorang pikir nak tengok cerita apa....

memandangkan waktu tu baru pukul 2.30 petang, dan cerita NARNIA start pukul 4.15 petang, kitorang pon pergi la terminal 1...agak mendukacitakan la jugak sebab time kitorang lalu depan panggung terminal 1 tu, ternampak pulak cerita-cerita yang sedang ditayangkan kat situ...agak geram la sebab cerita "hantu mak limah balik rumah" tengah ditayangkan kat situ....cerita start pukul 3.40 petang...grrrrrrr....sumpah geram.....menyesal gila tak pergi cek dulu kat internet sebelum jalan-jalan tu...itulah pengajaran untuk semalam...

time tengok cerita tu, tiba-tiba aku terfikir something...alangkah best nya kalau "DIA" ada...post sebelum ni jugak aku ada bagitahu yang aku plan nak keluar dengan "DIA"..tapi apakan daya, aku mesej dia lepas tulis post tu dia langsung tak reply...siapala aku ni kan....time aku nak balik rumah baru la dia nak reply mesej aku semalam...kebetulan aku baru masuk kereta time tu..maklumlah lepak rumah sedara la katakan...aku pon layankan je la mesej dia...alasan dia "maaflah semalam penat sangat sampai tertidur awal"...aku tahu la dia baru balik setelah penat bertungkus-lumus menjayakan program kat UTM tu...tapi takkan la takbole reply time siang tu...waktu malam jugak dia nak reply...waktu aku dah nak balik baru nak reply...kenapa tak reply sehari sebelum balik U?...kan senang...hahahahaahahahaah...

aku ni bukan apa, saje nak kenal dengan dia...aku rasa dia tahu apa yang aku maksudkan...okay la...post kali ni terpanjang sangat la pulak...thanks pada yang sudi membaca apa yang tersirat kat hati aku ni...wassalam

nasib baik la lisa ni memahami hatiku ini...luv u lisa...=)

Wednesday, December 8, 2010

~seminggu~sudah~berlalu~

assalamualaikum...masuk harini dah seminggu aku kat rumah...sepanjang aku kat rumah ni entah apa yang aku buat...rasa bosan gila...betul la kata orang...manusia ni tak pandai bersyukur...masa kat UTM, hati ni memberontak nak balik rumah....bila dah ada kat rumah, rasa macam takde apa-apa pulak...*sight*


malam ni aku nak gerak seremban...esok pagi amik adik aku yang kat saser tu...tadi petang baru abes SPM...entah apa yang dia jawab agaknya...hahaha...jahat punya abang...tapi aku tahu, dia boleh jawab punya la...tengok la siapa abang dia...kahkahkah....

sebenarnya ada satu lagi hajat aku nak pergi seremban ni...kalau berkesempatan, aku nak keluar dengan Miss W esok....tapi tak tahu la jadi ke tidak....aku belum confirmkan lagi...ngeee~
tapi kalau keluar pon nak pergi mana je...walaupon setahun je aku duduk negeri sembilan masa matrik dulu, aku rasa semua tempat aku dah explore kecuali disko ngn kelab malam la...hahaha...nak jalan mana ya?...any suggestion?...kalau tiada aral, jadi la esok ye...aku dah bagitahu mak aku, and dia cakap okay je...
tapi masalahnya sekarang adalah kenderaan yang hendak digunakan esok....so aku harap la sangat esok bapak saudara aku pergi kerja pakai motor...boleh la aku suruh cousin aku drive kereta nanti...aku bukannya tak pandai drive, cuma belum ada pengalaman je lagi...hahahaha

oh lisa...walaupon kau jauh dariku, tapi kau tetap dihatiku...hehehe
*jangan marah ya
hamka

Wednesday, December 1, 2010

enjoy habis-habisan

semalam aku dah abes exam...i'm so happy right now...hehehe...maklumlah terseksa gak nak baca subjek menghafal ni...abes je exam tu, tros rasa lapang gle kepala otak ni...huhuhu...
semalam gak aku ngn beberapa geng2 1SGU enjoy habis-habisan kat JB....first, kitorang gi lepak panggung kat CS...tengok siter SKYLINE...padahal aku dah download da citer tu, tp nak wat camne kan...nak enjoy punya pasal...hahaha






kat CS...sebelum panik cari kereta...hahaha


lepas je tengok wayang, perot pon lapar (perot diorang)...so pegi la STULANG...entah macam mana aku boleh lupa yang aku dah makan sebelum tengok wayang tu...aku pon main order je la...hahaha...walaupon dah tak boleh masuk, aku paksakan diri gak habiskan makanan tu ditambah pulak ngan jus tembikai gelas besar yang aku order tadi...hehehehe...memang melantak abes la...arghhh perot buncit...hahahaha


makan besar kat STULANG


lps makan ingat nak pegi danga bay...sekali danga bay tutup...terus je la pegi karok kat taman U...sekali tempat karok tu pon tutup...maklum lah dah pukul 3 lebih time tu...so planning punya planning, kitorang pon wat keputusan nak round2 JB lagi...pegi la dataran JB...hahaha...ade lah sampi pukul 4 gak...


dataran JB


than mata sume da ngantuk...kitorang pon balik ke markas..tapi sebelum singgah kat markas, kitorang naik balai cerap dulu...untuk kali terakhir sebelum cuti sem bermula, aku menjejakkan kaki kat situ...pemandangan yang sungguh cantik...lepak, lepak, dan lepak sampai tak sedar jam menunjukkan pukul 5 pagi...pastu kitorang pon balik ke markas...hehehe...aku packing barang sampai tertidur...sedar2 dah pukul 10.30, teros update blog...hihihi
kat balai cerap


**aku ade dengar budak pompuan nak gi tengok wayang malam tu...ingatkan Miss W ikut sekali...sekali dia ade hal plk...takpe, next year kita kuar lagi tengok citer KHURAFAT...hahaha

Tuesday, November 30, 2010

alhamdulillah

yeayyyyy...syukran..syukran....aku dah abes exam harini...rasa macam dilahirkan semula (tipu je)....
hahaha...
esok aku balik rumah...and tgh plan nak buat ape cuti2 sem ni...
nak buat ape ek?...any sugesstion?...=p

aku nak try drive kete mak aku...walaupon dah lama aku dapat lesen (kete je), aku masih takde pengalaman drive kat jalan raya lagi...
huhuhu...
asik2 duduk tempat penumpang je tengok orang drive...=(

cuti ni citer ape yang baru kuar r?...ingat nak duduk dalam panggung je cuti ni...
da lama x gi tengok wayang
ahaks~
padahal baru je tengok cter ngangkung hari tu...exam x abes lagi time tu..
hahaha...
saje lepas tensen...tensen la sangat kan...
ngee~
oppsss...da maghrib la...nanti la aku update lagi....
adios...
wasalam
=)

Wednesday, November 10, 2010

Memahami Gempa dan Gunung Erupsi Menurut Sains dan Quran.

ini sebuah artikel yang aku dapat dari fb...sama-samalah kita menghayatinya....


Sahabat Hikmah…
Disamping musibah yang tengah melanda di rantau ini,
Dengan adanya gempa di ikuti tsunami di kepulauan mentawai,
Dan Gunung Merapi yang terus erupsi.
Marilah kita mengambil HIKMAH...
Mengapa mesti ada gempa dan gunung yang erupsi ?

Para ahli geologi telah mengetahui bahwa yang berpengaruh besar dalam sejarah pembentukan bumi adalah munculnya rangkaian gunung. Munculnya relief gunung akan mempengaruhi keseimbangan lautan dan benua, menghilangkan beberapa bagian bumi yang tinggi dan menumbuhkan bagian-bagian yang baru.

Profesor Siaveda, ahli geologi kelautan terbaik di Jepang dan ilmuwan terkemuka, pernah mengungkapkan bahwa ”Gunung-gunung terpancang demikian kuat di bumi, mereka menembus jauh ke dalam bumi dan mempunyai akar (seperti pasak). Baik pegunungan darat dan laut sama-sama memiliki akar untuk menyangga mereka.”

Gunung-gunung yang hanya muncul sebagian kecilnya saja di atas bumi ini juga memiliki fungsi amat signifikan untuk menstabilkan kulit bumi. Telah terbukti bahwa yang paling mendasar dari perubahan-perubahan geologi adalah lipatan bumiyang asalnya dari rangkaian gunung. Lipatan tanah mengambil ’tempat duduk’ di atas relief, dan dimensinya berbeda-beda, sampai beberapa kilometer bahkan beberapa puluh kilometer. Dari fenomena lipatan inilah kulit bumi menjadi stabil.


1500 tahun yang lalu sebelum para ahli mengetahui, keterangan tentang terpancangnya gunung-gunung sebagai pasak yang menstabilkan bumi telah ditegaskan oleh Allah subhanahu wa ta’ala yang berfirman kepada Nabi yang buta huruf melalui Malaikat Jibril (yang artinya) :

”Dia menciptakan langit tanpa tiang yang kamu melihatnya dan Dia meletakkan gunung-gunung (di permukaan) bumi supaya bumi itu tidak menggoyangkan kamu; dan memperkembang biakkan padanya segala macam jenis binatang. Dan Kami turunkan air hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan padanya segala macam tumbuh-tumbuhan yang baik.” (Al Quran Surat Luqman ayat 10)

”Dan telah Kami jadikan di bumi ini gunung-gunung yang kokoh supaya bumi itu (tidak) goncang bersama mereka, dan telah Kami jadikan (pula) di bumi itu jalan-jalan yang luas, agar mereka mendapat petunjuk.” ( Al Quran surat Al Anbiya ayat 31)

"Bukankah Kami telah menjadikan bumi itu sebagai hamparan dan gunung-gunung sebagai pasak? "(Al Quran Surat An Naba ayat 6-7)

Bisa dibayangkan tanpa adanya gunung yang erupsi, maka bumi yang di dalamnya ada magma yang sangat panas, pasti bumi akan selalu berguncang hebat  bahkan hancur berantakan. Dan pergeseran bumi pada lipatan bumi adalah elastisitas kulit bumi yang menyikapi menggelegarnya isi bumi. Bahkan dalam Al Quran digambarkan gunung (yang merupakan dataran tinggi sehingga berbentuk pulau di daratan) berjalan seperti jalannya awan yang menggambarka elastisitas kulit bumi.

”Dan kamu lihat gunung-gunung itu, kamu sangka dia tetap di tempatnya,padahal ia berjalan sebagai jalannya awan. (Begitulah) perbuatan Allah yang membuat dengan kokoh tiap-tiap sesuatu; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Al Quran Surat An Naml ayat 88)


Dengan memahami ini, insya Allah kita akan memaklumi setiap musibah gempa dan gunung yang erupsi. Alam ini tidak berjalan dengan sendirinya, semuanya atas kehendak Allah, dan Dia telah berbuat yang terbaik untuk manusia.

 ”Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Al Quran Surat Al baqarah ayat 216)

Hikmah yang lain
Kita bisa membayangkan, bagaimana komentar masyarakat jahiliyah saat itu yang mendapat ayat-ayat tersebut, mereka mengatakan Rasulullah Muhammad shalallaahu ’alaihi wa sallam sebagai orang gila.

”Dan sesungguhnya orang-orang kafir itu benar-benar hampir menggelincirkan kamu dengan pandangan mereka, tatkala mereka mendengar Al Qur'an dan mereka berkata: "Sesungguhnya ia (Muhammad) benar-benar orang yang gila".(Al Quran Surat Al Qalam ayat 51)

 Al Quran benar-benar akan menjadi mukjizat bagi manusia modern, karena berbagai misteri yang ada dalam Al Quran akan bayak terbukti seiring berkembaangnya ilmu pengetahuan.

”Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda (kekuasaan) Kami disegenap ufuk dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelaslah bagi mereka bahwa Al Qur'an itu adalah benar. Dan apakah Tuhanmu tidak cukup (bagi kamu) bahwa sesungguhnya Dia menyaksikan segala sesuatu? ( Al Quran Surat Fushilat ayat 53)

Tetapi banyak manusia yang membaca dan mempelajari Al Quran tetapi tidak berpengaruh bagi keimanan mereka, karena hatinya keras membatu.

Kemudian setelah itu hatimu menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal di antara batu-batu itu sungguh ada yang mengalir sungai-sungai daripadanya dan di antaranya sungguh ada yang terbelah lalu keluarlah mata air daripadanya dan di antaranya sungguh ada yang meluncur jatuh, karenatakut kepada Allah. Dan Allah sekali-kali tidak lengah dari apa yang kamu kerjakan. (Q.S. Al-Baqarah: 74) 

 Dan Allah menyindir manusia yang demikian bahwa Gunnung pun punya perasaan dan rasa takut kepada Allah.

 ”Kalau sekiranya Kami menurunkan Al Qur'an ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan takut kepada Allah. Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.” (Al Quran surat Al Hasyr ayat 21)

Semoga Allah selalu memberikan HIKMAH kepada kita.

 ”Allah menganugrahkan al hikmah (kefahaman yang dalam tentang Al Qur'an dan As Sunnah) kepada siapa yang Dia kehendaki. Dan barangsiapa yang dianugrahi al hikmah itu, ia benar-benar telah dianugrahi karunia yang banyak. Dan hanya orang-orang yang berakallah yang dapat mengambil pelajaran (dari firman Allah). (Al Quran Surat Al Baqarah ayat 269)

 Wallahu a’lam bishowab

Sebab Mata Lelaki Gemar Melihat Badan Wanita

Ini adalah sebuah artikel yang telah dikongsikan di laman Facebook yang bertajuk “Sebab Mata Lelaki Gemar Melihat Badan Wanita” untuk tatapan anda semua buat kali ini. Semoga dengan artikel ini dapat membantu umat Islam semua, terutama kepada kaum Hawa.

Malam pasangannya siang, jaga pasangannya tidur, rajin pasangannya malas dan lelaki pasangannya perempuan. Kerana perempuan adalah pasangan kepada lelaki, maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat, maka ia ada hubung kait dengan nafsu. Jika ia ada hubung kait dengan nafsu, ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan. Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman. Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.
Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol. Simbol apa? Semua orang tahu. Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika tidak dikawal dengan iman. Maka mata lelaki ini selalu menjalar apabila terlihat seorang perempuan.


Setiap bentuk badan seorang perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu. Apabila seorang lelaki terlihat seorang perempuan, maka perkara pertama yang akan dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan. Maka akan ditafsirlah berbagai-bagai cara oleh seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.
Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya. Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat bentuk lehernya, maka wajiblah wanita itu menutup lehernya. Maka mata lelaki itu akan turun lagi melihat bentuk payu daranya, maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.
Setelah itu mata lelaki akan turun lagi melihat bentuk ramping pinggangnya, maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak bentuk pinggangnya, maka mata lelaki itu akan melihat pula akan bentuk punggungnya, maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya agar bentuk punggung tidak kelihatan.
Dan lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya, maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain yang agak ketat sehingga terlihat bentuk pehanya walau sedikit, maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan bentuk kakinya pula, maka janganlah wanita itu berseluar, kerana terus-terang pihak lelaki bercakap, walau muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh, jika beliau memakai seluar, walau nampak besar sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara spontan, entah tak tahu kenapa?
Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak akan bentuk kakinya, maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya, maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan melabuhkan kain, atau memakai stokin yang warnanya jangan sesekali berwarna kulit perempuan, maka mata lelaki ini akan kembali ke atas, akan melihat pula bentuk tangan wanita itu, maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.
Maka wahai lelaki, janganlah pula kamu melihat mukanya, kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika kamu wahai lelaki, ingin meminangnya. Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang cantik akan menimbulkan fitnah, maka berpurdahlah kamu, jika itu lebih baik untuk kamu.
Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis penyakit, iaitu mata lelaki itu akan tertangkap dengan spontan jika ia terlihat warna yang menyerlah atau terang jika ianya berada pada perempuan. Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat. Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu apakah dia mata lelaki itu dan perlu diingatkan, jika semua aurat telah ditutup, jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah pula kita menjaga kehormatan diri masing-masing. Jangan keluar seorang diri, keluarlah dengan mahram, atau keluarlah sekurang-kurangnya 3 wanita agar tidak diganggu gangguan luar.
Mata lelaki pula janganlah menjalar langsung kepada muslimah, walau muslimah itu telah menutup aurat, insyaAllah selamat dunia akhirat. Seperti firman Allah, “Dan tundukkanlah pandanganmu dan jagalah kemaluanmu.”
Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya, sehingga ke taraf seseorang yang memakai tudung masih beliau tidak menutup aurat dan pada kaum lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak mencuri-curi melihat wanita muslimah, kerana ia dilarangi oleh Allah SWT.
Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat. Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri. Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga. Semoga dengan apa yang disampaikan ini dapat membantu kita semua terus berada di dalam kejahilan. InsyaAllah, wassalam.

lawak kan?

Assalamualaikum, semoga anda semua berada di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Terima kasih di atas kesudian anda semua untuk terus memberi sokongan kepada blog yang tidak seberapa ini. Blog yang menjadi perkongsian dalam apa jua perkara sekali pun, bukan sekadar blog peribadi.


Kali ini aku ingin memaparkan sebuah artikel yang mungkin membuatkan kita berfikir sejenak serta membuka akal dan minda yang kian sempit. Mungkin ada yang pernah membaca kisah ini, tapi tidak salah rasanya kalau aku ingatkan sekali lagi kepada anda semua. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih, bayangkan perkara ini berlaku kepada anda semua.


Suatu hari pada waktu solat Jumaat di sebuah masjid yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah. Tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dengan pakaian serba hitam. Tidak nampak apa, cuma kelihatan dua biji mata dan membawa SNIPER MAGNUM ala2 GAME CS. Lalu salah seorang lelaki tu bertempik, “Sesiapa yang sanggup mati kerana Allah sila berdiri di tempat kamu.”


Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu untuk menyelamatkan diri. Daripada jumlah yang 1,000 itu tadi hanya tinggal lebih kurang 40 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam.


Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata, “Ok Pak Imam, saya dah halau semua yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan solat Jumaat.” Lalu kedua orang lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah.


Macam mana? Adakah anda rasa lawak dengan cerita di atas? Selain terhibur anda fikirkanlah. Lawakkan, dari 1,000 orang yang mengaku dirinya Islam hanya 40 yangg betul-betul beriman.


Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan Allah apabila menghadapi bahaya. Kedua orang lelaki itu hanya membawa mesin gun, dia tidak kata pun hendak membunuh. Tapi generasi sekarang, amat lemah. Baru kena ugut terus lari lintang pukang, lupa yang dia tidak menunaikan solat Jumaat lagi.


Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja, itu pun apabila waktu solat Jumaat. Tunjuk muka pada orang kampung. Ada yang lebih dashyat lagi, setahun 2 kali sahaja apabila waktu solat sunat raya.


Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang ditulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al-Quran. Lawakkan, berapa ramai yang percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia.


Lawak, kita boleh bersembang dengan pasangan kekasih kita berjam-jam lamanya tapi hendak berdoa kepada Allah alahai tidak cukup masa dibuatnya. Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat hendak berkongsi atau menghantar artikel-artikel yang berunsur agama, lawak bukan?


Kenapa? Gelak itu satu realiti, tapi yang paling lawak sekali. Berapa orang yang lepas baca artikel ini akan sampaikan kepada orang lain? Berapa orang yang akan buka thread ini untuk luangkan masa membaca? Berapa banyak? Wallahualam, sebarkanlah. Terima kasih.

Tuesday, November 9, 2010

jgn pandang aku xde mata...

mood: marah + geram

semalam aku ade terbaca status someone kat fb yg lebih kurang camni ayatnya...

"aku benci gila kat org yg bernama wani..." 

pastu ade sambungannya lagi...

"...sekali dapat roomate yg bernama wani gak tp nasib baik pggil noni..."

what the f***?....sukati mak bapak diorg la nak bagi nama apa...yg kau nak benci sgt kenapa?...jgn sebab sorang wani ni ko nak benci sume org yg nama wani weyh...lagipon aku ngn wani ni bukan ade apa2 pon...ko je jeles xtentu pasal...last2 kau yg wat keje bodoh...then tros aku benci kau n tau perangai sebenar kau camne....nasib baik aku amik tindakan yg aku rasa mmg tepat n betul....aku xtau la camne agaknya kalau aku teros kapel ngn kau smpi sekarang...ntah2 setiap hari asik dgr kau berleter je...fyi, skrg aku rasa tenang je sebab da xde da mcj2 yg ntah ape2 tu...ko jgn pikir aku nak datang balik kat kau...sorry to say la...sekali kau buat kat aku, seribu kali aku balas balik tau x...


P/S: agak2 kalau kau terbaca post ni, remove la aku dri fb tu...pastu kau nak wat status ape kau wat la...aku xkesah...yg penting kau jgn benci insan yg bernama "wani" ni...dia x tau ape2...

*lagi satu pesanan (classmate khususnya): "wani" ni bukan "waney" dlm kelas aku tu tau...jgn salah faham..kang xpasal2 aku plk kena...;)

Wednesday, September 29, 2010

lama menghilang kini kembali...

alhamdulillah...bersyukur kita kehadrat Ilahi kerana dgn limpah kurnia-Nya dptlah aku meluangkan sedikit masa utk menulis diblog yg sudah berminggu2 ditinggalkan atas sebab2 yg tertentu.....
actually aku xdela bnda baru yg nk dipostkan kali ni cuma sejak akhir2 ni aku tgk byk blog yg menawarkan perkhidmatan mendownload yg aku rasa bole menaikkan rating sesebuah blog...aku ni bknla blogger tegar, just suka2 je...
memandangkan aku pon dok asrama aka kolej, mmg xde masa la nk tgk tv wlupon sejam dua....so aku pon nk try gak wat perkhidmatan mendownload ni....bkn utk sape2 pon, just utk aku je...klu ade yg nk download pon aku x kesah...link yg aku bg pon dpt dri page lain...sharing is caring...
aku x janji utk update slalu atas sebab kebizian yg teramat sgt (aku student la)...tp aku akan cuba utk meng-up-to-date-kan blog ni...insyaALLAH....
ok la...ckupla smpi disini...selamat hari raya maaf zahir batin (masih sempat lagi kan nk wish hari raya..hahaha)


wasalam

Saturday, August 28, 2010

Sunday, August 15, 2010

statistik bln 7

statistik bln 7 ni ade penurunan "ckit" (byk sebenarnye)...oleh sbb ade penurunan, aku mls nk citer pnjg2


total viewer:
108

uniques viewer:
91

Tuesday, July 27, 2010

3 minggu di UTM

salam...post kli ni aku nk cter ape aku dpt stelah 3 mggu di UTM ni...


1. dpt ilmu baru...sbnrnye aku x penah taw pon psl kos yg aku amik ni...igtkan psl kaji gempa bumi, tanah runtuh, or tsunami...rupenye kos aku ni psl ukur tanah...ish3...btul kata org "x kenal maka x cinta"...lps aku fikir2 blk, pluang pkerjaan kos aku ni lbih besar klu nk dibandingkn ngn engineering lain...sbb kos aku ni cuma ade kat 2 universiti je...UTM n UiTM...wlupon ade yg pndg hina kos aku ni, nak wat camne kan..reda' je la...diorg x taw lg ape tu geomatik...


2. biasala kan...setiap kli ke tempat baru, mesti ade kawan baru kan...mcm2 ragam aku tgk...ade yg ok ade yg x ok...tp xpe...aku akan pndg sume jd ok sbb 4 thun aku akn brsama mreka...so mcm2 bole jd nnt...huhuhu


3. komen membina...komen ni psl prangai aku yg senyap je kt dlm kelas tp cam bising je kat fesbuk...thanx la spe yg bg komen tu...aku mmg camni sejak time skola dulu...tp ble da lama ckit jd normal cam org lain la...ntah la nape...kena sumpahan kot...hahah

Friday, July 16, 2010

mahasiswa UTM

salam...alhamdulillah...setelah hampir 2 minggu aku x update blog ni akhirnya aku mempunyai kesempatan untuk meluangkan masa bagi berkongsi cerita dan pengalaman selama 2minggu bergelar mahasiswa UTM...post kali ni aku nak berkongsi ngan korang  pasal serba sedikit aktiviti2 yang dijalankan sepanjang aku berada di UTM...

3 JULAI
  • aku mendaftar di UTM...waktu ni aku mencari2 kalau2 ade gak kawan2 yg aku kenal dapat kos yg sama...tp malangnya xde sorang pon yg dpt sama kos cam aku (kejuruteraan geomatik)...
  • dpt roomate sama spesies cam aku (pendiam, ssh nak mulakan prbualan)...dia ni asal dri temerloh, pahang...
4 JULAI
  • bangun pagi2...crew (fasilitator) ckp aktiviti mula jam 7.00 pagi...tapi biasa la janji melayu, aktiviti start jam 8.00 pagi...wat penat aku je bangun pagi2 pastu lepak surau...haha...
  • aktiviti yg dijalankan ialah berjoging sejauh 2 KM menuju ke balai cerap...aku rasa kalau pegi waktu pagi kompem korang akan rasa mcm kat cameron highland...suhu yg rendah + kabus pagi...perghhhh...mmg best kalau dating kat sini....haha
  • time kat balai cerap tu, aku telah di sengat ngn lebah sebanyak 3 kali (2 di belakang badan, 1 di jari tengah)....so paham2 la mcm mne azab disengat ngn lebah...hahah
5-9 JULAI
  • aktiviti kami byk dihabiskan di Dewan Sultan Iskandar (DSI) termasuklah perhimpunan bulanan, sesi bersama naib canselor, dan persembahan kebudayaan
10 JULAI
  • sukan antara kolej bagi mahasiswa baru...aku masuk acara larian MTM (Minggu Tranformasi Mahasiswa) je...agk memenatkan...tp nk wat camne kan...tu je yg mampu aku sumbang..huhu
tamat sudah MTM.....sekarang aku nak cter pasal sesi pembelajaran plk...

secara rasmi nya aku memulakan sesi pembelajaran pada 12 JULAI iaitu pada jam 11.00 pagi...tapi malangnya lecturer x masuk...so aku n dak klas pon chow dari klas tu...prinsip mahasisiwa UTM "sekiranya lecturer x masuk dlm masa 10-15 minit, so bole buat ape kamu suka"....hahaha...so pada hari tu, kelas aku start jam 2.00 ptg...septutnya klas 2 jam, tp lecturer bg kuar awl 1 jam...wlupon byk gap, tp kls ttp abis jam 6.00 ptg gak aritu sbb lecturer math xnk buang masa...siap bagi assignment plk tu...fedup gle aku..haihhhh...hari 1st da ade assignment....ish3
tapi paling best pada hari jumaat...aku bole tido puas2 sbb xde klas hari jumaat....lecture pd hari jumaat di bawa kpd hari lain...haha

ok la...mls nk cter byk2...bkn korang baca pon....nnt ade masa aku update lagi...wasalam


johan debat beb....
percaya x?...percayalah

Friday, July 2, 2010

statistic bulan 6

mulai bulan lepas (jun 2010), aku dah plan nak tgk statistic blog ni...so tadi aku try la tgk hasilnye..so inilah hasilnya....


total viewer:
503

uniques viewer:
237

thanks to all viewers....wlupon korang x follow blog aku, aku x kesah...aku pon baru blaja pki nuffnang ni...ade yg cakap kt aku, klu rmi viewer nnt buffer earning (B.E) akan bertambah....aku pon x paham ape yg diorg maksudkan...yg aku paham iklan pay per klik je...haha..so kepada sume, kalau2 ade trnampak iklan sony, canon, milo dll korang tolongla klik ye..hehe

ok...aku nak packing barang sbb esk da nak gerak UTM...chow

p/s: klu x nmpk jelas gambar tu, korang klik je gambar tu k..

detik2 terakhir

assalamualaikum dan salam sejahtera...jam menunjukkan jam 3.30 pagi...tggl bpe jam je lagi utk aku bergelar mahasiswa...rasa cam sekejap je kan..aku rasa mcm baru je lahir semalam..kekeke...cakap pasal lahir ni kan, 2 hari lepas (28 jun) adalah hari ulangtahun kelahiranku...so byk la wish2 yg aku dpt melalui fesbuk...sempat gak aku kira...adela dlm 150...hehe (xde keje kira wish)....thanx to all my frens...


dlm "kemeriahan" sambut bufday 2, kesabaran aku telah dicabar....kenapa ek?...sbb urusan nak masuk U yg terlalu leceh...mcm2 borang ade, medical checkup lagi..haih...yg plg aku geram sgt time nak urus PTPTN...igtkan dgn memperkenalkan "permohonan secara online" bole la menyenangkan pemohon...rupanya hanya indah khabar dari rupa...server yg terlalu busy sepanjang masa...da la ade waktu penyelenggaraan plk 2...so spe2 yg nk isi tgh malam (12 mlm - 7 pg) terpaksa lupakn hasrat diorg 2...haih....ok..malas nk cter lbey2 psl PTPTN....


esk (sabtu) aku akan melangkahkan kaki ke UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA....insyaALLAH program selama 4 tahun ni bakal menjadikan aku seorang insan berjaya...korang doakan la ye..huhu...


ok la..tulis byk2 pon bkn ade org baca..aku just nak kongsi pengalaman sebagai seorang bakal mahasiswa... tggu la post akan dtg psl kehidupan di UTM...insyaALLAH...


Saturday, June 26, 2010

UTM!!!!! OH UTM!!!!!!!!!!!



alhamdulillah...akhirnya aku ade mood nak update blog ni...kali ni ak nk post psl keputusan kemasukan ke IPTA...wlupon da sminggu aku taw result ni, aku nk post gak..haha
tapi ak malas nk type, so ak sertakan gambar je la ye..huhu



Friday, June 18, 2010

jelingan seorang ayah

cter ni ak dpt dri tmpt lain..so, ak just copy n paste...baca la eh...


"Kisah ini benar-benar terjadi padaku sewaktu aku kanak-kanak dahulu.
Ayah aku suka memberi amaran padaku dengan menjeling garang jika aku membuat sesuatu yang tidak disukainya. Contohnya, jika ke kedai, kalau aku mengambil gula-gula, dia akan menjeling padaku bermakna aku disuruh letakkan semula gula-gula itu ke tempatnya semula.

Suatu hari,aku mengikut ayah ke surau untuk solat maghrib.Ketika sedang rukuk, aku melihat kain pelikat tok imam tersepit di celah punggungnya. Aku yang 'konon'nya ingin membantu, terus menarik kain yang tersepit itu. Ayahku yang sedang solat terus memberi jelingannya padaku. Aku pun faham maksudnya itu, lalu terus memasukkan semula kain pelikat tok imam itu semula ke celah punggung tok imam tadi. Apalagi,melatah lah tok imam tadi. Habis satu jemaah batal solat mereka kerana turut terkejut dengan latahan tok imam tadi. Ayahku yang bermuka merah padam menahan malu dan marah mengheret aku balik ke rumah. Malam tu, berbirat punggung aku dirotannya."

Moral : Jangan memandai nak masukkan kain ke celah punggung tok imam

20 cara untuk jadikan roommate anda gila



salam sume...spt yg korang taw (bajet rmi baca r), x lama lg bilangn penganggur akn brkurang...knp eh?..sbb diorg akn menyambung study kt U la...so nnt akn jmpa la kwn2 baru, jgn lupa kwn2 lama k...roomate baru...haha....klu la pd 1 hari korang ter'bengang' ngn roomate korang, ak ade 20 cara nk ajar roomate korang blk...GEt ready for the payback time...


1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati" horee...kau dah balik". Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia "Sepatutnya kau dah blah dah skrg"

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 " Tolong, kat mana aku berada ni?" dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata "Dah merebak... dah merebak!"

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap "Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi" sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat...Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.





Wednesday, June 16, 2010

Lelaki Pelindung Wanita Bukan Perosak Wanita

Saban hari permasalahan sosial sekarang seperti isu buang bayi, pelacuran, bohsia dan sebagainya semakin meruncing. Masyarakat terus menyalahkan pihak wanita yang kononnya lemah, mudah terpedaya dan sebagainya. Namun, kita sering melupakan bahawa isu ini bukan hanya berpunca dari satu pihak sahaja. 'Tepuk sebelah tangan takkan berbunyi'. Kita alpa bahawa kelahiran yang sepatutnya suci murni itu turut dicemarkan oleh "ayah" yang tidak bertanggungjawab. Maka, seeloknya kita merenung kembali peranan lelaki terhadap wanita seperti yang dianjurkan oleh Allah dalam Al-Quran:

"Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita) dan mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka..." (al-Nisa', 4:34)

Jika kita sama-sama hayati ayat ini, terdetikkah di hati kita betapa besar dan beratnya amanah yang telah Allah berikan kepada kaum lelaki untuk menjadi pemimpin pada wanita. Betapa Allah telah memberi kepercayaan pada lelaki untuk memikul amanah itu kerana beberapa kelebihan yang Allah berikan pada lelaki dan tidak ada pada wanita.

Namun, hari ini, adakah lelaki telah berperanan sebagai pemimpin dan adakah wanita juga telah menjalankan peranan sebagai orang yang dipimpin? Ayuh kita muhasabah diri!




Lelaki itu sepatutnya pemimpin, bukan diktator!

Allah telah memuliakan lelaki sebagai pemimpin kepada wanita. Islam telah meletakkan garis panduan yang lengkap seharusnya bagaimana peranan pemimpin yang dimainkan oleh lelaki. Peranan lelaki sebagai suami, ayah, abang dan anak itu adalah sebagai pelindung kepada wanita-wanita di bawah tanggungjawabnya. Antara peranan lelaki dalam melindungi wanita dan keluarganya adalah:

  • Memastikan prinsip Islam terlaksana dalam keluarga.
  • Menjadi teladan yang baik.
  • Memastikan komunikasi yang baik dalam keluarga.
  • Memastikan keluarga terhindar dari azab neraka.

"Hai orang-orang beriman, peliharalah dirimu dan ahli keluargamu dari api neraka.."
(At-Tahrim, 66:6)
 
Wahai lelaki, jika anda tahu betapa pentingnya peranan anda dalam kehidupan wanita, pasti anda sebagai lelaki tidak akan sanggup membiarkan kekasih-kekasih anda membuang 'benih' yang telah anda semai. Pasti anda tidak sanggup membiarkan ibu anda meniti hari-hari tua tanpa kasih sayang dari anda, dan pasti jua anda tidak tegar untuk menjadi dayus dengan membiarkan isteri-isteri dan anak-anak perempuan anda dipukul, dan dibiarkan tanpa pembelaan dan nafkah.

Namun, bagaimana seharusnya lelaki sebagai pemimpin, adakah umpama diktator yang hanya memberi arahan? Tidak sama sekali! Islam tidak pernah memuliakan lelaki sebagai pemimpin dengan tujuan supaya ia dapat menindas kaum perempuan. Malah Islam telah menganjurkan lelaki supaya berlemah lembut dengan wanita.

Misalnya, suami diangkat sebagai ketua keluarga, namun Islam tidak menidakkan hak isteri untuk berbincang dan memberi idea atau pendapatnya. Islam meletakkan hak pada suami untuk memukul isteri, namun ia adalah jalan terakhir dan dilakukan dengan penuh hikmah. Bahkan Rasulullah sendiri menganjurkan supaya berbuat baik dengan isteri.

Sesungguhnya, wanita itu satu amanah dari Allah, maka lindungilah ia kerana ia jua sebahagian dari lelaki.

"Wahai manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya; dan dari pada kedua-duanya Allah mengembangbiakkan lelaki dan perempuan yang banyak" (Surah Al- A'raf:189)




Wahai wanita, binalah perisai pelindung dirimu!

Hakikatnya, kita mengakui bahawa wanita dan lelaki itu saling melengkapi. Jika lelaki itu memang menjadi pelindung, namun apakah kita sebagai wanita sendiri hanya bergantung pada pelindung itu tanpa mahu berusaha membina perisai pelindung diri sendiri?

Hakikatnya, perlu ada gabungan lelaki yang menjadi pelindung dan jua wanita yang utuh menghijab diri untuk melindungi dirinya. 
'It takes two to tango'. Salah menyalahkan tidak akan menyelesaikan isu gejala sosial pada hari ini, malah akan menyebabkan kita hilang fokus untuk menyelesaikan masalah itu.

Lalu, bagaimana untuk wanita membina perisai pelindung?
Pertama sekali, berani untuk katakan "TIDAK" pada mana-mana lelaki yang mempergunakan, memperalatkan wanita untuk mencapai apa yang mereka ingini. Bentengkan diri kita dengan hijab kerana wanita itu umpama permata yang menjadi rebutan setiap kaum adam. Biar kita tak 'glamour' dek nama yang sentiasa meniti di bibir lelaki kerana keseksian kita, tapi akhirnya menjadi mangsa mereka. Biar kita dikatakan kolot sebab tidak bergaul dengan lelaki, tapi yang penting kita pertahankan maruah kita.

Kedua, jangan biarkan diri ditindas lelaki yang durjana! Lembut biar bertempat, malu biar kena gayanya. Bersuara bila perlu, bangkit bila hak kita dan maruah kita dicabul. Islam tidak pernah menafikan hak dan kepentingan wanita, malah membela wanita dan menyanjung tinggi wanita.

Ketiga, tuntutlah ilmu sebanyak mungkin. Dengan ilmu nasib terbela. Dengan ilmu, kita tahu mana hak-hak kita bila kita tertindas. Jangan tewas pada orang yang sewenang-wenangnya menggunakan nama agama untuk menafikan hak wanita, sedangkan Islam itu sendiri memberikan hak yang seadil-adilnya kepada wanita sebagai isteri, ibu dan anak.



Wahai Adam,

Sedarlah dirimu itu pemimpin. Maka persiapkanlah dirimu itu selayaknya untuk memegang amanah Allah itu.

Wahai wanita,

Ketahuilah, dirimu disanjung dan dimuliakan oleh Allah. Letakkanlah dirimu selayaknya supaya maruah dan kemuliaanmu tidak tercemar. Dirimu begitu berharga, jika Adam itu sudah tidak mampu menjadi pelindungmu, maka binalah perisai pelindung dirimu.