Everyone wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.

Saturday, December 31, 2011

Azam 2012

Assalamualaikum. Tak sampai 12 jam saja lagi untuk memasuki ke tahun 2012. Masing-masing sibuk berazam tahun baru. Ada yang berazam nak jadi isteri Aaron Aziz la, nak jadi pengapit semasa perkahwinan Lisa Surihani dengan Yusri la, dan macam-macam lagi. Aku hanya mampu melihat dan tersenyum seorang diri.


Untuk berazam memang mudah. Tapi nak melaksanakannya tu cukup payah. Sebab tu ada yang menggunakan azam tahun lepas atau setiap tahun azamnya sama sahaja. Contohnya macam aku. hahaha. Azam aku tahun 2011 adalah sama macam tahun 2010. Azam 2010 pulak sama macam 2009. Begitulah seterusnya. Sampaikan aku lupa apa azam aku sebenarnya.

p/s : Janganlah taksub dengan cerita 2012 tu. Memanglah kiamat akan berlaku tapi siapalah kita untuk meramalkannya dengan tepat bila ia akan berlaku.
*************************************************
InsyaAllah 2012 lebih baik dari 2011. Begitu jugalah seterusnya. =)
*************************************************

Wednesday, December 28, 2011

#30 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.
********************************************************
InsyaAllah dia tak macam ni. =)
********************************************************

Monday, December 26, 2011

Bila Emak Tanya Pasal Blog

Assalamualaikum. Dah tiga hari aku kat rumah ni. Dah nak balik UTM semula harini. Semua ni gara-gara esok ada satu lagi test sebelum final exam awal Januari depan. Kalau bukan sebab ada test esok, mungkin lama lagi aku dekat rumah ni.

Minggu lepas cek dari Churp-churp sampai rumah. Mak terus call untuk bertanya pasal cek tu. Masa tu aku masih kat UTM lagi. Puas aku memikirkan nak jawab apa masa tu. Akhirnya aku bagitahu cerita sebenar. Tak tahu la mak buka blog ni ke tak lepas aku bagitahu dia pasal ni. Rasa segan tu ada la sikit-sikit. Entah apa la anak dia gebang kat blog ni. hahaha.


Masa aku cashout Churp-churp ni, aku cashout says.my sekali. Entah apa la masalah dengan says.my tu, akaun aku kena block. Kalau tak silap ada la dalam RM120 camtu. Lesap macam tu je la. (Untuk cerita lebih lanjut boleh baca entri Alahai Says.my)
*********************************************************
Cinta tidak boleh dinafikan. =)
*********************************************************

Wednesday, December 21, 2011

#29 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.
*************************************************
Final exam dah dekat....=)
*************************************************

Friday, December 16, 2011

Lain Yang Didakwah, Lain Yang Dapat

Assalamualaikum. Zaman sekarang untuk berdakwah amat mudah. Dengan menggunakan medium elektronik seperti jaringan internet semua kerja dakwah berjalan dengan lancar. Tapi dengan kemudahan yang kita ada sekarang ni terdapat sedikit kelemahan yang lahir dari diri kita sendiri.

Mungkin anda sedar atau tidak, harini ramai yang berkongsikan satu filem pendek yang menerangkan hudud secara umum. Filem pendek ini diterbitkan bertujuan untuk menjawab persoalan dan kekeliruan yang ditimbulkan dalam klip video 'Sembang Rakyat' yang bertajuk 'Musim hudud' dan 'Hudud PAS lagi'.




Apa yang aku nak cerita ni bukan berkenaan dengan video tu. Video tu aku rasa tiada salah apa-apa pon. Yang salah adalah individu-individu yang langsung tidak mengambil iktibar dan pengajaran daripada video tersebut. Ramai yang kongsi atau "share" video tersebut. Memang bagus dan tidak salah tindakan mereka tu. Cuma aku lihat mereka yang telah menonton video tersebut lebih tertarik dengan ayat terakhir Mat Luthfi iaitu "mencuri gitar adalah haram. curi hati takpe" berbanding topik sebenar yang dibincangkan.

Yang lebih memeranjatkan (takdela terperanjat mana pon), siap ada yang edit gambar Mat Luthfi dengan ayat tersebut. Jadi dimanakah keberkesanan video tersebut? Objektif yang sepatutnya sampai kepada penonton telah tersasar jauh. Walaupun bukan semua penonton yang melakukannya, ia amat tidak sedap untuk mata memandang. Wallahualam.

*******************************************************
Tepuk dada, tanya iman. =)
*******************************************************

#3 Tazkirah Jumaat - Solat

Assalamualaikum. Apabila kita melakukan sesuatu pekerjaan, kadang-kala kita terlalu sibuk sehinggakan kita jadikan ia alasan untuk melengah-lengahkan solat atau lebih teruk lagi, meninggalkannya terus. Jika dilakukan sedikit pengiraan, dalam sehari, kita perlu menunaikan solat:

Subuh: 2 rakaat
Zuhur: 4 rakaat
Asar: 4 rakaat
Maghrib: 3 rakaat
Isyak: 4 rakaat

Jadi jumlah keseluruhan adalah 17 rakaat sehari. Katakan seseorang itu mengerjakan solat lebih kurang 2 minit untuk setiap rakaat, maka jumlah masa yang diambil untuk menunaikan solat dalam sehari hanyalah selama 34 minit. Dalam sehari ada 24 jam bersamaan 1440 minit. Jika dikira peratusan masa yang diambil untuk menunaikan solat dalam sehari, hanyalah 2.36%.

Bagaimana pula dalam masa seminggu? 34 minit darab 7 bersamaan 238 minit. 238 minit bersamaan dengan 3.97 jam. Jika dikira dalam sebulan pula, katakan purata dalam sebulan ada 4 minggu.3.97 jam darab 4 bersamaan dengan 15.88 jam.

Dalam setahun pula, 15.88 jam sebulan darab dengan 12 sama dengan 190.56 jam. 190.56 jam ini jika ditukarkan kepada unit hari adalah bersamaan dengan 7.94 hari. Rupanya dalam setahun, masa kita untuk sembahyang hanyalah lebih kurang 8 hari.


Kita kira dari segi purata umur manusia pula. Katakan purata umur seseorang adalah sehingga 60 tahun. Umur 10 tahun merupakan umur seseorang mencapai akil baligh dan sudah mula wajib untuk menunaikan solat. Ini bermakna, seseorang yang berusia 60 tahun perlu bersolat selama 50 tahun. Jika dalam setahun, masa yang diambil untuk menunaikan solat hanyalah 7.94 hari, maka dalam tempoh waktu 50 tahun, masa yang diambil untuk menunai solat hanyalah 397 hari. 397 hari lebih kurang bersamaan 1 tahun 1 bulan.

Bayangkan dalam sepanjang umur kita, Allah hanya menyuruh kita menggunakan 1 tahun 1 bulan dari keseluruhan umur 60 tahun kita untuk menunai solat. Itupun kadangkala masa solat kita kurang kerana uzur, jama', dan kurang 2 rakaat untuk solat Jumaat.

Jika difikirkan kembali, 34 minit sehari adalah sangat singkat. Tengok wayang 2 jam, shopping berjam-jam, 34 minit tu tak luak pun masa 24 jam kita untuk sehari. Oleh itu, marilah kita sama-sama memperbaiki solat kita dan menghargai masa 34 minit itu dengan bersungguh-sungguh dan penuh khusyuk.
****************************************************

Wednesday, December 14, 2011

#28 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.

*********************************************

Tuesday, December 13, 2011

Shoutmix Bakal Kenakan Bayaran

Assalamualaikum. Aku tak tahu samada benda ni dah lama atau aku yang baru perasan. Bagi yang kaki blogwalking macam aku, rasanya memang tak setujulah dengan tindakan yang diambil oleh Shoutmix untuk mengenakan bayaran kepada sesiapa yang menggunakan perkhidmatannya.

Korang boleh klik kat bahagian atas sebelah kiri chatbox tu untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Atau boleh klik SINI.

Nak marah pon tak boleh jugak. Tu dah memang tanggungjawab dia bagi memastikan sumber pendapatan diorang terus berjalan. Takkan nak bagi percuma je.

******************************************************
Mungkin dia dah tahu. Mungkin juga tidak. Wallahualam.
******************************************************

Saturday, December 10, 2011

Buat Baik Berpada-pada

Assalamualaikum. Jom layan pantun ke sajak ni aku pon tak tahu. hahaha.

Buat baik berpada-pada, 
buat jahat jangan sekali. 
Layan jiwang berpada-pada, 
lupa kawan jangan sekali. 
Jangan jiwang sampai gila, 
nanti kawan benci dan lari. 
Bila pasangan dah tiada, 
kawan pula baru nak cari. 
Bila kawan malas nak jumpa, 
mulalah menyesal sampai mati. 
Beringat sebelum kena, 
untuk kawan-kawan dan diri sendiri.

****************************************************
Bulan masih terang. Kejap lagi berlakunya gerhana bulan. =D
****************************************************

Friday, December 9, 2011

#2 Tazkirah Jumaat - "Maaf" Dari Mulut Sahaja?

Assalamualaikum. Maaf. Semua orang tahu apa itu maaf. Semua orang tahu waktu bila nak minta maaf. Tapi adakah ianya sekadar satu ungkapan yang hanya keluar melalui mulut? Jom ikuti kisah ini yang aku jumpa di facebook semalam.
********************************
Seorang lelaki, amat mencintai seorang perempuan. Lalu bergerak untuk menikahi perempuan yang dia cintai. Perempuan itu, merasakan dirinya terpaksa, dan di awal ketika lelaki itu melamar, perempuan itu bercerita itu dan ini kepada rakan-rakannya, sedangkan perempuan itu tidak mengenali lelaki itu dengan baik pun ketika itu.

Masa berjalan. Nyata sepanjang mereka menjalani proses ta'aruf semasa pertunangan, lelaki itu berbeza daripada apa yang disangka perempuan itu sebelum ini. Tetapi telah terlepas cerita, perasaan tidak senangnya, kepada rakan-rakan yang mengenali. Cerita itu berpindah dari mulut ke mulut, ditokok tambah, disalah faham, dan akhirnya Lelaki itu ditohmah, dicerca, difitnah. Seperti penjenayah layaknya dia dalam hubungan itu.

Lelaki itu pernah berkata: "Wahai tunangku, bersihkanlah semula namaku. Tidakkah engkau sekarang bahagia?"
Perempuan itu menjawab: "Alah, perkara sudah berlalu. Janganlah dikau simpan di dalam hatimu. Kita kena memaafkan orang. Jadi pemaaf."
Mudah. Lelaki itu tersenyum kelat. Dan diam.

Masa berjalan, dan mereka selamat melangsungkan perkahwinan.
Sehari selepas itu, lelaki itu membawa isterinya ke satu padang.
"Pinjam phone awak, sayang."
"Nah. Nak call siapa? Kenapa tak pakai awak punya phone?" Isterinya bertanya.
Tanpa menjawab, lelaki itu terus melempar telefon isterinya ke hujung padang.
Si isteri terdiam.
Kemudian lelaki itu memandang kepada isterinya.
"Maafkan saya." Dia bersuara.
Si isteri masih tergamam. Lelaki itu pergi ke hujung padang, dan mengambil telefon bimbit itu semula. Casingnya telah retak.
"Nah, saya bagi semula. Maafkan saya." Lelaki itu meletakkan telefon isterinya pada tangan isterinya.
"Ke... kenapa...?" Isterinya terketar-ketar. Perasaan bercampur baur. Matanya bergenang.



Lelaki itu sekadar tersenyum.
"Awak. Lihat. Apakah apabila saya minta maaf kali pertama itu, phone awak akan kembali, kalau saya tidak pergi ambil?"
Diam.
"Kemudian awak lihat. Apakah apabila saya minta maaf kali kedua itu, phone awak yang dah retak ini, terus menjadi seperti sebelum saya baling?"
Diam. Air mata mula mengalir.
"Dan bayangkan kalau saya tidak ambil semula. Dan saya sekadar cakap pada awak: Maafkanlah saya. Kita kena memaafkan orang. Jadilah pemaaf. Apa awak rasa? Apakah phone awak akan automatik kembali kepada tangan awak dalam keadaan baik?"
Dan air mata itu mengalir deras.

"Sayang, maaf tidak boleh memutarkan waktu. Dengan kita bersungguh menebus kesalahan kita, cuba perbaiki keadaan yang telah kita kucar-kacirkan, pun tetap tidak boleh memutarkan waktu. Yang terjadi telah terjadi. Tetapi sekurang-kurangnya, itu menunjukkan kesungguhan kita dalam meminta maaf, menenangkan sedikit, mengubat sedikit, hati orang yang telah kita lukakan."

"Hati saya lebih fragile daripada phone awak, awak tahu?" Dan lelaki itu menarik perempuan itu pada dakapannya. "Awak kena tebus salah awak, dengan menjadi isteri yang baik kepada saya."

Dan perempuan itu tidak mampu berkata-kata.
Pada kala itu, di dalam jiwanya hanya ada satu harapan:
"Kalaulah boleh diputarkan masa. Sungguh, dia selama ini telah melukakan orang yang amat mencintainya."
***********************************************
Aku suka maafkan orang tapi hanya kat mulut. Kat hati susah.
***********************************************

Thursday, December 8, 2011

Download Ombak Rindu 3D (HD) Punya Pasal

Assalamualaikum. Minggu ni ramai dikejutkan dengan penyebaran link download Ombak Rindu High Definition (HD). Lepas aku dapat link tu, aku terus bukak. Alhamdulillah aku masih bernyawa harini. Nak tahu apa yang ada kat link tu? Cuba klik SINI. Aku yakin ramai yang tak akan klik sebab penakut. hahaha.

Rasa macam tak adil bila aku sorang je kena. So aku pon post la kat Facebook dan Twitter. Alhamdulillah ada mangsa yang kena. hahaha. Nak tengok mangsa-mangsa yang kena?  Lihat gambar bawah ni. hehehe






Shazwani Shakeri ni merupakan DJ Hot Fm Kelate (Kelantan) yang akan bermula Januari 2012.
****************************************************************
Banyak entri aku taip harini. Semuanya demi Cikgu Iffah dalam entri Memang Update Setiap Rabu ke? hahaha.
*****************************************************************

Amali Terakhir Untuk Semester 3

Harini merupakan hari terakhir aku buat kerja luar semester ni. Dan kawasan kerja luar untuk yang terakhir ni merupakan yang paling jauh sepanjang aku berada kat UTM ni. Nasib baik ada disediakan pengangkutan untuk ke sana iaitu sebuah Pajero yang dipandu oleh pembantu makmal itu sendiri. Jomlah layan gambar.

Yang kat belakang tu bukan coursemate aku. Tu pekerja kontraktor. hahaha

Setelah dikira total distance dari PL 1 ke PL 6 jumlahnya adalah 900.1609!!! Terpaksa berjalan dari satu PL ke PL yang lain dibawah terik matahari. (nasib baik aku jaga kat PL 1 je. hahaha)

Tunjuk ajar dari abang makmal sebelum memulakan kerja.



Setelah selesai kerja, proses bergambar pula dijalankan. =D


Itu sajalah gambar yang sempat diambil. Lepas ni kena buat report amali ni pulak. Diam tak diam dah nak dekat final dah sem ni. Study tak, online je memanjang. Haiz...
***************************************************************
Tak sabar nak habis sem ni. Nak balik. Lama dah tak balik sejak raya haji haritu. ^_^
***************************************************************

Memang Update Setiap Rabu Ke?

Assalamualaikum. Dah lebih 2 minggu tak menaip kat sini. Yang mampu buat cuma copy paste ayat dan gambar wordless wednesday je. Sampaikan aku dapat komen kat bawah ni. hehehe. Bagus la Cikgu Iffah ni.
Macam perli je ayat...huhu

Tak mampu nak menaip macam blog Cik Iffah ni. Setiap hari bukak blog mesti ada cerita atau cerpen baru. Sampaikan aku pon tak pernah miss cerita terbaru. Lagi-lagi kisah cinta-cinta ni. hahahah.
************************************************************
Walau kau kata cinta itu menyerabutkan kepala tapi aku paham apa niat kau sebenarnya...=D
************************************************************

Wednesday, December 7, 2011

#27 Wordless Wednesday

Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.
******************************************************************

Wednesday, November 30, 2011

#26 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.

********************************************************************

Tuesday, November 29, 2011

Rezeki Awal Muharam - 4 BE Dari Nuffnang

Assalamualaikum. Lama dah tak menaip panjang-panjang kat sini. Asyik singgah blog orang pastu taip komen. hahaha. Memandangkan lama tak update sampai Nuffnang pon tak sempat nak jenguk. So tadi aku merajinkan diri untuk menjenguk akaun Nuffnang. Jumlah earning untuk ringgit masih macam dulu je. Cuma bahagian sen je yang bertambah. hahaha. Alhamdulillah la daripada takde kan.
Cuma ada satu keajaiban sikit. Nuffnang bagi BE (Buffered Earning) lebih daripada biasa. Sampai 4 BE Nuffnang bagi. Cuma aku masih tertanya-tanya kenapa ada 3 iklan daripada syarikat yang sama iaitu Michelin XM2. 2 daripadanya iklan di bahagian yang sama iaitu Large Rectangle (iklan bawah post). Satu lagi iklan adalah daripada syarikat Toyota yang sedang mempromosikan keluarannya iaitu Toyota Corolla Altis. Alhamdulillah ni la rezeki awal Muharam.

Ingin mengetahuinya dengan lebih lanjut, kliklah iklan tu sekiranya ia keluar (kadang-kadang iklan tu takde). Nak bagi link pon iklan tu takde kat blog sekarang ni.


*********************************************************
Mampu melihat dia dari jauh je setiap hari walaupun dia lalu di depan mata...^_^
********************************************************

Wednesday, November 23, 2011

#25 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.

************************************************************************************

Friday, November 18, 2011

#1 Tazkirah Jumaat - 4 Perkara Perlu Dilakukan Sebelum Tidur

Assalamualaikum. Semoga ceria di pagi Jumaat yang mulia ni. Baiklah. Berdasarkan tajuk entri ni iaitu 4 Perkara Perlu Dilakukan Sebelum Tidur, apa yang anda semua lakukan sebelum tidur? Mungkinkah dengar lagu? Layan movie yang membosankan sampai tertidur? Atau baca buku sejarah atau apa-apa jenis buku dokumentari? Di sini aku nak kongsikan perkara yang sepatutnya anda lakukan sebelum tidur.


Perkara Sebelum Tidur (Tafsir Haqqi)

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meredhai kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah

Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al-Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.


Bacalah selawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.


Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu.


Dan, perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akankamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"

Dah baca? Jom amalkan mulai harini. Rasanya tak perlulah nak buka lagu Korea atau apa-apa jenis lagu sebelum tidur. Kalaulah mati ketika tidur macam mana? Bukannya kalimah ALLAH yang didengar sebaliknya alunan muzik. Wallahualam.

***************************************************
Oh Stress. Jangan dekati aku. Aku tidak mahu mengenalimu. =D
****************************************************

Wednesday, November 16, 2011

#24 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.

***********************************************************************************

Sunday, November 13, 2011

Video Muzik Terbaik AIM18 - Susun Silang Kata By Aizat

Aku yakin selepas pengumuman Video Muzik Terbaik semasa Anugerah Industri Muzik 18 berlangsung, mesti ramai yang terus cari lagu ni kan. Buktinya komen terakhir sebelum AIM18 ni bermula adalah seminggu yang lepas. Tiba-tiba ramai pulak yang komen cakap lagu ni best. Termasuklah aku cuma aku tak komen je.

Video ni aku rasa memang patut menang pon sebab video ni diambil dalam satu shot (one shot). Maknanya dari awal video ni sehinggalah ke akhir video langsung tiada cut atau potong. Kalau ada tersilap semasa video ni dirakam, kena ulang balik la jawabnya. Okaylah jom layan video ni.



Berdasarkan komen, video ni dirakamkan di Sekolah Menengah Kebangsaan Convent Bukit Nanas, Kuala Lumpur.

******************************************************
Assignment tak sentuh lagi ni tapi laptop selalu kena sentuh. hahaha
******************************************************

Keputusan Penuh Anugerah Industri Muzik (AIM) 18, 2011

Assalamualaikum. Semalam telah berlangsungnya Anugerah Industri Muzik (AIM 18). Rasanya ramai yang dah tahu keputusannya kan. Bagi yang belum tahu atau yang baru tahu macam aku ni (kat U ni susah nak cari TV), aku senaraikan nama pemenang mengikut kategori.
Artis Baru Terbaik
Najwa

Lagu Pop Terbaik
Sedetik Lebih – Edry Abdul Halim – Anuar Zain

Lagu Nasyid Terbaik
Pedoman VOU – Johan Nawawi – Nora feat VOU

Lagu Pop Etnik Terbaik
Joget Tak Senang Hati – Adibah Nor

Lagu Inggeris Tempatan Terbaik
Got To Go – Najwa – Najwa

Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu
Jaclyn Victor, Shila Amzah & Ning Baizura – Beribu Sesalan

Lagu Rock Terbaik
Pelita – Loque & API

Video Muzik Terbaik – Pengarah
Ahmad Farish – Susun Silangkata oleh Aizat Amdan

Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara – Artis
Ku Menunggu – Rossa

Rakaman Album Terbaik - Jururakam
Urusan Aizat Amdan – Aizat

Artis Mobile Terbaik Celcom
Sitxh Sense

Anugerah Kembara
Yuna

Anugerah Sri Wirama
Puan Beh Suat Peng

Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu Lelaki
Anuar Zain – Sedetik Lebih

Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu Wanita
Yuna – Penakut

Album Terbaik – Produser
The Malaysian Philharmonic Orchestra Celebrate 25 Years of Sheila Majid

Pemenang Lagu Terbaik AIM 18
Penakut - Yuna

*************************************************************
Tahniah kepada pemenang.
*************************************************************

Friday, November 11, 2011

Google Page Rank

Aku yakin majoriti blogger tahu apa itu page rank. Dari apa yang aku tahu Google PageRank atau PageRank atau PR merupakan satu penanda aras yang menentukan populariti sesebuah laman web kepada Google. Angka PR bermula daripada angka 0 sehinggalah ke angka 10. Sekiranya sesebuah blog itu mempunyai PR 10, ini bermakna blog tersebut merupakan sebuah blog yang popular. Manakala, jika blog itu menunjukkan angka PR 0, ianya bermaksud blog tersebut kurang mendapat perhatian daripada Google dan juga pengguna Internet yang lain. Dalam erti kata lain, Google PageRank boleh diibaratkan seperti bilangan bintang yang diberikan kepada hotel-hotel seperti hotel 5 bintang, 4 bintang dan sebagainya.

Beberapa hari lepas Google baru je update PR setiap laman web. Dan Alhamdulillah blog ni berjaya naik dari PR 0 ke PR 1. Naik satu rank je tak macam blog lain ada yang terus naik ke PR 2 macam blog Najihahfara ni. Tahniah.

Seingat aku blog ni dah naik PR1 masa bulan 6 dulu tapi turun PR 0 pulak masa bulan 7. Sekarang dah naik balik. Begitulah dunia blog ni. Kejap naik, kejap turun. Aku harap terus naik la. Tapi kena update selalu baru dapat tingkatkan PR tu.

Macam mana nak check PR blog korang? Kat sini ada 2 cara.

1) Search kat Google
Kalau search kat google ada banyak link untuk check PR ni. Tapi kat sini aku bagi yang biasa aku gunakan je la. Korang boleh guna PRCHECK ni. Kat web macam-macam boleh buat. nak test keberatan (loading) blog korang pon boleh. Nak test loading boleh ke Test Loading.

2) Guna Extension (pengguna google chrome sahaja)
Bagi yang guna google chrome korang boleh guna extension dari google. Klik SINI.

Extension dari google chrome

*******************************************************

Menyesal Aku Balik Awal

Assalamualaikum. Dah sehari aku berada kat UTM ni. Sangkaan aku bahawa aku yang paling lambat balik U memang silap besar la. Sampai je aku kat pondok pengawal semalam rasa agak lain sikit sebab jalan lengang je. Selalunya jalan situ ada la beberapa buah kereta atau motor yang lalu tapi semalam takde langsung. Aku bercakap dalam hati mungkin diorang sedang solat Maghrib kot sebab time aku sampai semalam dah pukul 7.30 malam.

Sampai je pintu bilik, dah rasa lain dah. Aras sunyi je. Jiran-jiran bilik semua tak balik lagi. So buat-buat berani je la. Alhamdulillah aku hidup lagi walaupon keseorangan malam tadi. hahaha. Tadi baru je tengok Al-Hijab sorang-sorang walaupon sebenarnya aku dah download cerita tu seminggu lalu. Cerita ni takdelah seram sangat (padahal tutup muka dengan bantal). hahaha.

Susah juga balik awal ni. Nak cari makan punya la susah. Ada arked (cafe) tapi tutup. Untunglah yang bawa kenderaan tu. Tadi pergi solat Jumaat pon jalan kaki. Takpe pahala banyak. =D

************************************************************
Tengah pikir malam nak makan apa.
************************************************************

Thursday, November 10, 2011

Alahai Says.My

Assalamualaikum. Agak lama dah aku tak update. Wordless Wednesday je sampai berturut aku buat. Nampaklah ke-busy-annya tu sampai 3 minggu. hahaha. Sebenarnya nak kata busy tu takdelah busy sangat. Cuma malas nak type. So baca je lah blog-blog lain.

Bulan lepas aku ada bagitahu yang aku sudah cashout earning dari Churp Churp dengan Says.my. Setakat ni Churp Churp tiada masalah. Cuma Says.my je yang bagi masalah dekat aku. Macam-macam masalah berlaku. Mula-mula Says.my gantung akaun earning aku atas sebab aku letak link dekat link download (bukak banyak tab bila klik). Lepas tu aku bagi penjelasan sikit.

Kemudian 3 hari lepas dia hantar email cakap akaun bank yang aku suruh masukkan tu (Says.my terus bank in dalam bank) dah ada akaun lain yang guna. Maknanya dia cakap aku buat dua akaun Says.my dan gunakan akaun bank yang sama. WTF. Bila masa pulak aku buat dua akaun pon aku tak tahu.

Mungkin takde rezeki kot dari Says.my tu. Harap-harap takde masalah dengan Churp Churp pulak.
******************************************************
Cuti panjang-panjang, assignment tak siap lagi ni.
******************************************************

Wednesday, November 9, 2011

#23 Wordless Wednesday

Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.

Wednesday, November 2, 2011

#22 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.
**************************************************************

Wednesday, October 26, 2011

#21 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.
***************************************************************

Monday, October 24, 2011

The Different In Action - Hapuskan

Assalamualaikum. Dah lama tak update lagu kat blog ni. Bukan lagu Korea tapi lagu Malaysia punya ataupun disebut Kita Punya. Semalam masa tengah bosan-bosan tu aku dengarlah radio Hot Fm secara online. Time tu tengah HotFm Korner yang pendengar boleh mintak lagu menerusi twitter ataupun facebook. Aku pon tweet-tweetlah tajuk lagu yang baru aku dengar masa tu sebab tak sempat nak dengar dari awal. Dan inilah hasilnya. =D

Baca dari bawah.


Selamat mendengar. =D
*******************************************************************
Macam best je Pesta Bundle kat UTM ni. Nak beli buku macam Nad tu. hahaha
*******************************************************************

Friday, October 21, 2011

Cashout ChurpChurp Dan Says.My

Assalamualaikum. Tadi lepas solat Jumaat, aku saje-saje je bukak akaun churp-churp aku. Pastu tiba-tiba tangan ni gatal sangat terus tekan butang Cashout. Ingatkan butang tu akan bawa ke page confirmation. Rupanya tidak. Dia terus confirm on the spot jugak. Dan sekarang jumlah earning Churp-Churp aku jadi zero.

Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Memandangkan akaun Says.My aku pon dah capai RM100 lebih sama macam Churp-Churp, aku pon cashout lah sekali earning tu. Churp-Churp menggunakan cek sebagai pembayaran manakala Says.My pula akan memasukkan terus ke dalam akaun bank kita. Cuma tinggal masukkan no akaun dan nama pemegang akaun tersebut je. Cukup mudah.


Jangka masa untuk cek sampai ke rumah adalah sebulan lebih. Tak sabar nak dapat cek. First time tu. Kalau mak aku tanya ni cek dari mana, aku tak tahu nak jawab apa. Takkan nak jawab dari blog kot. Kantoi la. hahaha.

Nak join Says.My boleh ke SINI
Nak join Churp Churp boleh ke SINI
**************************************************************
Nak cashout Nuffnang tapi kat UTM ni tak boleh bukak Nuffnang...=(
**************************************************************

Thursday, October 20, 2011

Leveling Sekitar UTM

Assalamualaikum. Sunburn minggu lepas masih ada kesan lagi, minggu ni dah kena jemur lagi. Khamis minggu lepas group aku kena buat fieldwork dari pukul 8 pagi sampai pukul 6 petang. Patutnya ada kelas pukul 4 petang tapi nasib baik kelas dibatalkan. Ingat nak ponteng kelas tu.

Esok (Khamis) kena buat levelling pulak. Levelling ni macam mengukur ketinggian tanah dari satu tempat ke satu tempat lain. Agak jauh la jugak. Dari depan Kolej Tun Fatimah (KTF) sampailah ke Helipad berdekatan Masjid Tun Ismail. Lepas tu kena patah balik dari Helipad sampai ke depan KTF. KTF ni tempat Nad Itik Kuning berkeliaran. hahahaha

Gambar masa tahun lepas. Bakground tu la kawasan ukur minggu lepas. Takde pokok tempat berteduh. =D

Lepas tu kena kira-kira. Kalau bernasib baik dapatlah habis awal. Kalau tak bernasib baik, kena buat lagi sekali ukur levelling tu. Tu yang aku tak tahan tu. Benda ni terjadi masa minggu lepas sampaikan terpaksa buat sampai pukul 6 petang. Sedangkan kat jadual sampai pukul 12 tengah hari je.
***************************************************************
KTF tu kolej student perempuan. Boleh cuci mata sikit. hahahaha
***************************************************************

Wednesday, October 19, 2011

#20 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.
*******************************************************************************************
Alhamdulillah dah boleh cashout. =D
*******************************************************************************************

Sunday, October 16, 2011

"Love Bite" Dari Pacat

Assalamualaikum. Dah dua hari tak bukak blog ni. Baru je habis program Geomatic Junior Camp 2011 (GJC '11) yang diadakan di Kem Saujana Asahan, Melaka. Kem ini dikhaskan untuk pelajar tahun satu course aku dan dihandle oleh tahun dua iaitu kelas aku.


Aku ingat nak upload gambar setiap kali tamat program untuk sehari tapi malangnya WIFI boleh digunakan dalam dewan tempat buat LDK je. Dalam bilik takde WIFI pon. Malam semalam bawa laptop dalam dewan tapi ada masalah dengan connection laptop ni pulak. Lastly aku bagi kawan aku main PES 2012 sampai habis bateri.

Nak upload sekarang pon masalah jugak sebab semua koleksi gambar masih belum dapat ke tangan aku ni. Yang ada pon gambar yang diambil dari henset cikai SE W995 ni je.

Hari pertama (petang Jumaat)

Sebahagian daripada fasilitator/abang/kakak (berbaju hitam) yang terlibat dengan GJC

************************************************************
Tak perasan pacat sedut darah masa Night Jungle Treking (main agak je nama aktiviti ni). Sampai sekarang masih ada kesan "Love Bite" dari pacat. hahaha
************************************************************

Friday, October 14, 2011

Sakit Kaki Dan Gangguan Bekalan Air

Assalamualaikum. Minggu lepas dah balik rumah. Minggu ni pon aku balik rumah jugak. Dan sekarang dah pon berada di rumah. Minggu lepas balik sebab gangguan bekalan air. Minggu ni pulak pon sama juga cuma kebetulan minggu ni aku ada kem di Kem Asahan, Melaka. So esok aku gerak dari rumah (Batu Pahat) je la dengan kawan.


Aku sebagai biro seranta dan komunikasi telah design banner yang tak seberapa ni. Senarai sponsor pon aku tak letak. hahaha. Kem ini diadakan untuk mengeratkan silaturrahim antara pelajar junior (baru masuk tahun satu) dengan pelajar tahun dua (kelas aku).

Harini juga merupakan hari paling penat. Kerja padang (fieldwork) yang bermula dari pukul 8 pagi dan berakhir pukul 6 petang. Sepatutnya habis pukul 12 tengah hari tapi minggu ni last sebelum due date minggu depan. Terpaksalah siapkan semua detail-detail yang diperlukan. Itupun ada yang tak siap lagi. Lantaklah. Berani buat beranilah tanggung.

Lokasi : Berdekatan Pondok Pengawal Pintu Masuk Utama UTM

****************************************************************
Walaupun dah sampai rumah, sakit kaki masih tak berkurang. Arghhhhhh~
****************************************************************

Wednesday, October 12, 2011

#19 Wordless Wednesday


Wordless Wednesday : Pada setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut. gambar yang akan menceritakan apa yang tersirat.
*******************************************************************************
Tengok sampai pening pastu muntah. hahahaha =D
*******************************************************************************

Monday, October 10, 2011

Churp-Churp Invitation - The Thing

Assalamualaikum. Ini kali pertama aku dapat jemputan dari Churp-Churp. Jemputan ini adalah jemputan menonton filem terbaru yang bertajuk The Thing yang bakal ditayangkan pada 13 Oktober ini. Jemputan itu pulak pada 11 Oktober ini iaitu pada hari esok. Tapi sayang tayangan itu diadakan di GSC Mid Valley jam 9.15 malam. Sedangkan aku berada di Johor Bahru.

Lagipon aku perasan email ni pukul 11 tadi padahal malam tadi aku dah bukak dah email ni cuma tak perasan ada perkataan INVITE tu.



Jom layan trailer cerita ni.



****************************************************************
Macam best je cerita ni. Wajib tunggu download. hahaha.
****************************************************************

Sunday, October 9, 2011

Ramaikan Follower, Dapatkan Pembaca


Nak join sila gambar atau SINI

Nama Blog : Farhan Hanif Dot Blogspot Dot Com
Nama Blogger : Farhan Hanif
Tahun Mula Berblog : 2009
Jumlah Follower Ketika Ini : 332

*********************************************************

Saturday, October 8, 2011

Trend Fixie Pulak Dah

Kebetulan aku balik rumah minggu ni mak aku nak ke Seremban. So aku pon ikutlah ke sana. Takdelah aku terperap je kat rumah ni. Tiba-tiba adik aku mengidam nak basikal Fixie pulak. Siap hantar MMS kat mak mintak belikan untuk dibawa ke tempat dia belajar kat UniKL Bangi.

Siap post ayat poyo kat Facebook pulak tu. Dapat pon belum lagi. hahahah.

Komen aku tu bukan hipokrit ye kawan-kawan. Memang aku tak minat pon basikal jenis ni. Aku lagi suka jenis Mountain Bike punya. Baru nampak cool sikit. hahaha.
****************************************************
Jap lagi nak gerak Seremban jumpa adik kat sana. =D
****************************************************

Total Earning Dari Blog Edisi Oktober 2011

Assalamualaikum. Minggu ni aku balik rumah dan sekarang dah pon berada di rumah. Keluar dari UTM pukul 4.30 petang tapi dapat tiket pukul 6 petang. Pastu bas pulak sampai pukul 7 petang. Kira la berapa jam aku menunggu bas dengan penuh pengharapan. hahaha. Sampai rumah pukul 11.30 malam tadi lepas singgah makan kat McD. Kira burn la masa tidur petang aku tadi sebab nak balik punya pasal.

Perkara pertama dibuat oleh aku bila online mestilah cek earning Nuffnang dulu. Maklumlah kat U ni susah sangat nak cek Nuffnang ni. Cuba cek entri ni. Alhamdulillah tadi aku cek dapat BE lagi. Bila aku kira segala BE yang aku dapat kat blog ni, ini adalah BE kesebelas aku dapat. Kali ni dapat BE dari Maxis Home Broadband. Tak banyak pon lagi. Mintak-mintaklah BE ni mencapap lama sikit kat blog ni.


Bila aku cek total earning pulak macam takde perubahan je. Sama je macam hujung bulan lepas.

Stop citer pasal Nuffnang. Kita beralih kepada adik Nuffnang pulak iaitu Churp-Churp. Benda ni aku baru aktif masa cuti 4 bulan haritu. Dan sekarang inilah hasilnya. Lagi RM13 bolehlah cashout. Tu pon kalau aku nak cashout la.

Satu lagi pengiklanan yang aku pakai adalah Says.My. Benda ni aku baru aktif dua tiga bulan lepas. Beberapa hari lepas aku tengok total rewards tu tak sampai pon RM50. Tadi bila aku cek memang terkejut. Cuba tengok ni.

So apa pendapat anda yang mengatakan blogging ni buang masa? Kalau kena dengan cara, silap-silap 1k pon boleh masuk poket tau. Tapi aku tak mampu nak capai 1k tu dalam masa terdekat. Kalau aku tak cashout mungkin dua tiga tahun lagi dapatlah cecah 1k tu. hahaha. Aku bukan blogger sepenuh masa.
***********************************************************
Kalau nak join Churp-Churp boleh klik SINI
Kalau nak join Says.my boleh klik SINI
************************************************************
Masih setia dengan Nuffnang. Tak layak nak berINNITY ni. hahaha
Janganlah ada yang dengki dengan aku. Mintak jauhkanlah dari mereka yang dengki ni. Amin.
*************************************************************