Everyone wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.

Tuesday, April 5, 2011

menegur secara berhikmah


salam...dalam kehidupan ni macam-macam yang kita lalui...ada yang manis, ada juga yang pahit...kalau nak selalu manis, tu bukan kehidupan namanya...betul tak???? entry kali ni aku nak update pasal cara-cara menegur sesuatu kesalahan secara berhikmah...aku buat ni pon berdasarkan pengalaman...jika kita tersilap langkah dalam melakukan sesuatu teguran, ia akan memberi kesan jangka panjang kepada individu itu sendiri....cara-caranya adalah seperti berikut...1) Bila nak menegur seseorang, tegurlah dengan cara paling baik dan pada waktu paling tepat sekali.


Yang penting, bukanlah untuk sampaikan teguran itu, paling penting adalah supaya teguran itu diterima.Maka sediakan mekanisme terbaik untuk melakukan teguran itu. Tak kiralah teguran itu dirasakan dalam suasana penuh kasih sayang, tapi jika cara dan waktu tidak tepat, anda hanya akan menyalakan lava yang tengah meluap-luap amarahnya.

*jangan tegur time dia tengah moody (period kot)....

2) Jalinkan kecintaan sebelum meminta ketaatan. Jalinkan kepercayaan sebelum memberikan nasihat.

Adakah adil jika kamu menegur seorang mutarabbi mahupun jundiymu, dalam keadaan kamu tidak merasai ikatan hati, ataupun paling penting, dia TIDAK merasai kasih sayang dari kamu? Tentu tidakkan? Kamu tak pernah endahkan dia, tak pernah mendengar masalah dia, tak pernah membantu dia..Dan kini kamu hadir padanya, meminta ketaatan dan mahu menegur sahaja? Jadilah seorang murabbi, yang ada ikatan hati dari sudut ayah, abang, syeikh dan guru pada anak muridnya. Berkenalanlah, bantulah dia, dan cintailah dia, sebelum kamu meminta ketaatan dan juga menegur kesalahan dia. Memang betul dia wajib mentaati kamu sebagai kepimpinan. Benar, dia ada kesalahan sebagai jundiymu, tapi santunilah keanak-anakan dan kenaifan dia dalam tarbiyah. Hargailah semangatnya dalam beramal, dan didiklah dia dengan penuh cinta, bukan kritikan dan sindiran yang mengundang kebencian. Sudah namanya jundiy dan mutarabbi, memang dia akan banyak buat kesalahan. memang dia perlukan bimbingan. Memang dia takkan perfect. Maka, santunilah perkara itu dengan baik.

*yang ni aku fail...tak tahu sebab apa..hahaha

3) Carilah medium terbaik dalam memberikan teguran @ didikan...

Barangkali kamu bukanlah orang yang terbaik dalam menegurnya. Carilah orang yang hati mutarabbi dan jundiy kita lebih terbuka untuk menceritakan segalanya. Carilah orang yang pandai berbicara dalam memberikan didikan ini. Jadikan mereka orang tengahmu. Jika orang lain lebih pandai menegur darimu. Elak gunakan medium seperti emel, sms, dan telefon ketika menegur dan memberikan didikan. kerana manusia sangat banyak salah faham jika teguran itu tidak bernada, dan jika teguran berlaku secara sehala tanpa bertanya apakah asal usul punca masalah itu berlaku. Bertemulah, berjumpalah, dan peluk mutarabbi itu penuh cinta, sebelum duduk mendengar penjelasan darinya. Insyaallah, dia akan membuka hatinya pada kamu.

*yang ni pon aku fail...tak tahu nak tegur secara direct...so aku gunakan medium tu...sampai touching dengan aku...sorry kawan...=)

4) Cari masa sesuai dan tenang dalam memberikan teguran.

Bukan sepuluh minit sebelum mutarabbi kita nak menyampaikan usrah, di waktu itulah kita menegur dia. Hancurlah perasaan dia, dan menurunlah semangat dia dalam amal. Bawalah dia pergi ke kedai makan. Berboraklah perihal-perihal santai sebelum membicarakan hal serius. Bukalah hati dia dahulu menerima kamu sebelum kamu menyampaikan apa2 pada dia. Duduk bersemuka dengan dia, dalam keadaan dia tenang, bukan ketika dia sedang mengalami tekanan perasaan yang mengancam. Ambil waktu paling tepat sekali. Jangan gopoh dan tidak bersabar...

*masalahnya dia tak bagi peluang pon aku nak keluar dengan dia...atau aku yang tak pernah ajak dia keluar???wallahulam

5) Anggaplah dia seperti adik sendiri @ anak sendiri @ diri sendiri.

Fahami dan dengarilah dia sebelum kita menegur. Dan tegurlah dengan cara seperti mana kita mahu diri kita sendiri ditegur. Mulakan dengan pujian dan penghargaan, kemudian barulah membuka topik perbincangan. Jangan memandang rendah akan dirinya. Jangan membuatkan dia rasa begitu hina, lebih hina dari tanah. Jangan bagi dia rasa down selepas teguran. Setiap manusia ini ada ego yang perlu dijaga. Kerana setiap nasihat, kita mahukan perubahan. Bukan mahu dia lari dari tarbiyah!!!

6) Paling penting, jangan menegur dalam keadaan kita sangat beremosi...

Solatlah dahulu. Biarkan waktu melegakan hati kita. Minta pada ALLAH diberikan cara dan petunjuk terbaik dalam menegur. Niat yang ikhlas sahaja takkan menjamin teguran itu diterima, cara kena amat betul dalam penyampaian...Inilah dia, ingatlah perkara ini betul-betul. Kerana manusia lain akan terluka jika kamu lakukan pada mereka apa yang pernah manusia lakukan padamu. Ingatlah sebaiknya. Malah, jika kau menjadi qiyadah mahupun murabbi agung sekalipun, engkau tidaklah superior dari mereka, Engkau tidaklah lebih baik dari mereka, Mungkin lebih teruk sekalipun. kerana itu, teguran itu dibuat atas dasar dirimu bersedia untuk ditegur dan berubah juga. Dirimu mahu juga ditegur dan dinasihati selalu....Ajaib apabila melihat, kematangan hidup dan pengalaman bergaul dengan ramai manusia, amat memberi kesan kepada perwatakan dan kata-kata pada seseorang. Dan aku melihatnya pada dua generasi yang berbeza. Dan aku merasakan benar, pengalaman sahaja dapat memberikan kematangan dalam kepimpinan. Dan kita yang menjadi tentera kecil mahupun mutarabbi hina ini, perlu belajar dari kesilapan ini. Jangan ulangi perkara sama. Jadilah manusia lebih baik. Seperti mana aku harap kamu juga belajar dari kesilapan aku , membetulkan kesilapan aku, dan sentiasa menjadi lebih baik dari aku. Aku lebih bahagia begitu walaupun tingginya kedudukan aku di mata jemaah dan dunia, kerana kedudukan kita di sisi Allah itu lebih utama..Dan betul, teguran pada qiyadah @ naqibah juga perlu sama sahaja seperti di atas. kita jemaah manusia, bukannya robot dan tentera. Ada emosi dan masalah. maka belajar cara berkomunikasi dengan baik.

*aku ni tak perfect...kepada siapa-siapa yang rasa diri dia perfect tu dan nak menegur aku secara langsung @ tak langsung tu boleh la berbuat demikian...aku tak kesah kalau nak guna medium apa-apa sekalipon...yang paling femes mestilah FORMSPRING kan...boleh anon-anon...hahaha
*berusaha dari tak perfect kepada perfect...amin~

CREDIT TO ILUVISLAM

2 comments:

Syazana Aziz said...

macamane pulak kalau nak tegur orang hati kering @ tuli ?
huhuhu...

farhan hanif said...

yang tu mmg xle watpe la...hati kering ni kita kena serahkan pada yg pakar...