Everyone wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.

Thursday, June 30, 2011

Tutorial Melanggar Sekatan SKMM

Assalamualaikum. Minggu lepas aku ada post pasal Rakyat Malaysia Cepat Gelabah bila dapat sesuatu berita buruk. Sebab masa tu tengah panas isu SKMM yang telah membuat sekatan keatas 10 laman web perkongsian fail. Bagi kaki download macam aku (bukan benda lucah), berita ni memang menyusahkan. Nak tengok cerita yang tak ditayangkan kat Malaysia pon susah kalau macam tu. Okaylah. Tengok tajuk pon dah tahu entri ni pasal apa. Jom teruskan tutorial.




Untuk Windows XP

1. Klik Start -> Control Panel -> Network Connection
2. Klik kanan pada icon Local Area Connection
3. Klik Properties
4. Klik pada Internet Protocol TCP/IP -> Properties
5. Tick pada Use the following DNS Server addresses
6. Masukkan Primary dan Secondary DNS seperti di bawah
Primary DNS – 8.8.8.8
Secondary DNS – 8.8.4.4

*Maaf. Untuk Windows XP aku takde gambar.

Untuk Windows Vista & Windows 7

1. Start -> Control Panel -> Netwok & Internet -> Network & Sharing Center
2. Klik Change Adapter Setting
3. Klik kanan pada icon Local Area Connection (bagi yang pakai kabel) atau Wireless Network Connection (bagi yang pakai wireless)
4. Klik Properties
5. Klik pada Internet Protocol TCP/IPv4 -> Properties
6. Tick pada Use the following DNS Server addresses dan isikan dengan IP di bawah
Preferred DNS : 208. 67.222.222 
Alternate DNS : 208.67.220.220

untuk cara lebih mudah, tengok gambar kat bawah ni.






Klik Status



Klik Properties



Klik Internet Protocol Version 4 dan klik properties



tick pada Use the following DNS dan masukkan nombor seperti dalam gambar


*aku harap info ni tidak disalahguna. mintak-mintaklah SKMM tak ambil apa-apa tindakan ke atas penulis blog ni. saje cari pasal. hahaha. sekian


3 comments:

Terbang Bersamaku said...

thanks bgi tips mcm nie..(^_____^)

Anonymous said...

guna ultraserf je.. x yah susah2 nk setting dns ni..

aRaN said...

ooooo hehhee