Everyone wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.

Friday, July 15, 2011

Cinta Islamik Konon

Assalamualaikum. Selamat pagi semua. Diharapkan semua sihat pada pagi Jumaat yang berkat ni. Jangan asyik tidur je. Cuba tengok aku ni boleh je bangun awal pagi. Siap post entri lagi. hahaha. Rasanya blog ni dah lama takde tazkirah. So tadi aku terjumpa satu artikel ni yang mungkin sesuai untuk para pembaca remaja macam aku ni. pada waktu umur macam inilah pelbagai halangan dan rintangan perlu ditempuhi. dan di sinilah titik mula untuk kita melihat sejauh mana iman kita. sebab apa aku kata di sini titik mula? cuba kita lihat keadaan sekeliling. remaja-remaja yang baru sahaja tamat zaman persekolahan. dulu bertudung, sekarang free hair. dulu bersongkok, sekarang seluar pendek koyak. ada yang masih bertudung tapi berfesyen. tapi artikel yang aku nak kongsikan ni takde kena-mengena pon dengan mukadimah di atas. hahaha


ini artikelnya....

Memang sudah menjadi naluri remaja untuk bercinta dan dicintai. Sudah menjadi kebiasaan mereka apabila mereka yang dilamun cinta ini menjadikan agama sebagai landasan bagi menghalalkan percintaan sebelum perkahwinan yang sudah terang-terangan haram dalam Islam. Antara ayat-ayat yang kerap mereka ucapkan seandainya berbicara tentang cinta adalah: 
'ala..aku couple dengan dia sebab nak tolong dia berubah..' 
'saya cintakan awak kerana Allah..' 
'Kita couple tapi bukan buat maksiat pun..'

Firman Allah S.W.T: 
"Dan janganlah kalian mendekati zina; Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. dan suatu jalan yang buruk." (Al-Israa': 32)


Allah menurunkan ayat ini kerana iman manusia ada turun naik nya, mungkin hari ini iman kita setebal tembok batu tapi mungkin keesokannya iman kita menjadi lebih nipis daripada kulit bawang. Bagaimana kita bisa menjamin kekuatan iman kita sedangkan kita mendekati zina? Bercinta atau lebih tepat ber'couple' sebelum adanya ikatan perkahwinan yang sah adalah landasan utama yang akan mendekatkan diri kita dengan zina. Bermula dengan perasaan sayang yang konon-konon berlandaskan agama, secara automatik perasaan rindu akan terbit. Rindu ini akan membelenggu minda dan menjadikan kita alpa. 
'macam mana nak cakap dengan dia ni? Aku sayang dia!' 
'kalau minta 'break', nanti dia sanggup tunggu aku ke?' 
'tak apa kot, kami bukan macam pasangan lain,kami jaga pergaulan walaupun 'couple' 
'kita couple ni kan sebab nak berubah sama-sama. Tak salah..'

Sahabat, andai percintaan ini berjaya berakhir dengan pernikahan yang sah sekalipun ia terbina atas dasar maksiat. Kesannya?. Nauzubillah! Hanya Allah sahaja yang mengetahui segala-galanya. 
Menolak cinta sebelum adanya pernikahan yang sah tidak bermakna kita perlu beserah 100%  tanpa usaha. Usaha yang perlu kita lakukan adalah dengan menjadi hamba Allah yang terbaik dan sentiasa berdoa kepada-Nya. Sebagaimana janji Allah yang berbunyi, Allah menciptakan lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik. Begitulah juga sebaliknya.

Firman Allah di dalam Surah An-Nur: 
"dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)." (Al-Nur 24 :26)

Iya, untuk sabar dan menolak sesuatu yang telah menjadi 'realiti kehidupan' ini memang pahit, tapi yakinlah bahawa buahnya sangat manis. Insya-Allah! Ayuh! Kita sibukkan diri agar dapat kuatkan diri dan hati. Ayuh! Kita ubah prinsip, andai sebelum ini kita jadikan agama landasan untuk menghalalkan apa yang haram, sekarang kita jadikan agama sebagai landasan menolak untuk mengadakan hubungan percintaan sebelum pernikahan. Ayuh! Kita abadikan doa ajaran Rasulullah ini dalam sujud ; 
"Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami pemimpin orang-orang bertaqwa" (Al-Furqan 25:74")

Ingatlah! percintaan selepas adanya ikatan perkahwinan yang sah akan mendapat keberkatan Allah, mawaddah warahmah akan kekal subur dan sentiasa mekar dalam keberkatan.

*Post ni ditujukan kat aku punya member punya member. kira member square la. hahaha
*ni entri auto-publish. mungkin aku tengah tidur waktu ni....LOL
*Adakah drama Stanza Cinta dan Tahajjud Cinta merupakan contoh cinta Islamik? renug-renungkan...=D

Sumber : ILuvIslam


No comments: