Everyone wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.

Friday, December 16, 2011

Lain Yang Didakwah, Lain Yang Dapat

Assalamualaikum. Zaman sekarang untuk berdakwah amat mudah. Dengan menggunakan medium elektronik seperti jaringan internet semua kerja dakwah berjalan dengan lancar. Tapi dengan kemudahan yang kita ada sekarang ni terdapat sedikit kelemahan yang lahir dari diri kita sendiri.

Mungkin anda sedar atau tidak, harini ramai yang berkongsikan satu filem pendek yang menerangkan hudud secara umum. Filem pendek ini diterbitkan bertujuan untuk menjawab persoalan dan kekeliruan yang ditimbulkan dalam klip video 'Sembang Rakyat' yang bertajuk 'Musim hudud' dan 'Hudud PAS lagi'.
Apa yang aku nak cerita ni bukan berkenaan dengan video tu. Video tu aku rasa tiada salah apa-apa pon. Yang salah adalah individu-individu yang langsung tidak mengambil iktibar dan pengajaran daripada video tersebut. Ramai yang kongsi atau "share" video tersebut. Memang bagus dan tidak salah tindakan mereka tu. Cuma aku lihat mereka yang telah menonton video tersebut lebih tertarik dengan ayat terakhir Mat Luthfi iaitu "mencuri gitar adalah haram. curi hati takpe" berbanding topik sebenar yang dibincangkan.

Yang lebih memeranjatkan (takdela terperanjat mana pon), siap ada yang edit gambar Mat Luthfi dengan ayat tersebut. Jadi dimanakah keberkesanan video tersebut? Objektif yang sepatutnya sampai kepada penonton telah tersasar jauh. Walaupun bukan semua penonton yang melakukannya, ia amat tidak sedap untuk mata memandang. Wallahualam.

*******************************************************
Tepuk dada, tanya iman. =)
*******************************************************

No comments: