Everyone wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.

Tuesday, January 3, 2012

Penggunaan Kalimah MasyaAllah dan Subhanallah

Assalamualaikum. Semalam coursemate aku ada post pasal penggunaan kalimah "MasyaAllah." Lepas aku baca post tersebut terus aku terfikir macam mana pulak dengan kalimah "Subhanallah?" Seringkali kita mendengar terpacul keluar dari mulut seseorang perkataan "Subhanallah" dan juga "MasyaAllah" apabila melihat sesuatu atau terlanjur melakukan sesuatu.


Contoh gambar serta komen yang aku rasa memang kena dengan topik ini.

Bagi aku orang yang selalu menyebut ungkapan itu adalah orang yang beragama. Namun jika dikaji secara mendalam, ada sedikit kejanggalan pada ungkapan mereka. Bukan hendak memperlekeh orang yang menyebut perkataan itu. Sebelum ni aku pun silap jugak pasal benda ni.

******************************************************
Zikir Yang Menjadi Adat

Di alam Melayu, selalunya kita akan mendengar ungkapan sebagaimana berikut jika kita rasa terkejut bila mendengar atau melihat sesuatu yang negatif, contohnya bila kita dengar orang yang buat maksiat

"Masya Allah, kau berjudi?"

atau juga bila kita dengar cerita seseorang yang menzalimi ibu bapa, anak, isteri dan sebagainya

"Masya Allah, anak apa kau ni, buat begitu kat mak ayah kau"

Begitu juga dengan kalimah "Subhanallah." Biasanya jika berlaku perkara yang difikirkan ajaib, takjub dan indah, ungkapan "Subhanallah" akan keluar. Contohnya jika kita dengar orang dapat 20 A1 dalam SPM.

"Subhanallah, hebatnya dia"

Begitulah kita, jika kita mendengar sesuatu yang baik, pasti kita akan sebut "Subhanallah" dan jika kita mendengar sesuatu yang buruk atau negatif , kita akan ungkap "MasyaAllah"
****************************************************
Penggunaan Yang Terbalik

Jika diteliti dan dikaji, perkataan (ungkapan zikir) yang kita gunakan (praktik) ketika berhadapan dengan situasi di atas amat berbeza dengan apa yang diajar oleh Islam.

Ungkapan "MashaAllah" sepatutnya digunakan untuk perkara yang menggambarkan keindahan, ketakjuban yang positif terhadap sesuatu perkara. Sebagai contoh, kejayaan seseorang dalam pelajarannya atau bidangnya perlu kita sebut

"MasyaAllah, hebatnya dia dapat 20 A1 dalam SPM"

"MasyaAllah, dia dapat cipta enjin solar berkelajuan tinggi"

"MasyaAllah, cantiknya baju awak"

Dalam masa yang sama, penggunaan kalimah ini boleh menghindari seseorang mendapat penyakit "ain" atau sumpahan mata . Oleh itu tidak hairanlah jika kita dapati di kebanyakan negara Arab, Pakistan dan Iran , mereka akan melakarkan perkataan "MasyaAllah" jika mereka sedang dalam proses pembinaan bangunan dan kalimah itu kekal sehinggalah bangunan siap dibina.

Manakala penggunaan kalimah SubhanaLLAH pula biasa digunakan oleh baginda SAW dalam perkara yang dianggap pelik atau hairan pada perbuatan yang kurang tepat. Sebagai contoh dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Tirmizi, dari Abu Hurairah ra mafhumnya

"Suatu hari aku berjunub dan ternampak Rasulullah SAW berjalan bersama para sahabat, lantas aku menjauhi mereka dan pulang untuk mandi junub, setelah itu aku datang menemui Rasulullah SAW. Baginda bersabda: Wahai Abu Hurairah, mengapakah engkau melarikan diri tatkala ternampak kami? Aku menjawab: Wahai Rasulullah , aku kotor (berjunub) dan aku tidak selesa untuk bertemu kalian. Rasulullah SAW bersabda: Subhanallah!! sesungguhnya mukmin tidak najis"

Lihatlah bagaimana ungkapan Nabi tika mendengar kata-kata Abu Hurairah . Baginda tersentak dengan fahaman Abu Hurairah yang kurang tepat. Oleh itu, sepatutnya jika berlaku atau terdengar sesuatu yang negatif , kita ungkapkan "Subhanallah", contohnya

"Subhanallah, awak belum solat lagi?"

"Subhanallah, kenapa boleh jadi macam tu?"

Mungkin kita tertanya-tanya, bagaimana pula ayat Al-Quran yang menggunakan kalimah "Subhanallah" ketika membicarakan soal penciptaan langit dan bumi serta seisinya yang cukup mengagumkan?

Jawapannya ialah kerana ketakjuban kita dan keindahan yang memukau itu menyebabkan minda kita melayang-layang yang memudahkan syaitan menusuk 'jarumnya' untuk membayangkan zat Allah, lantas kita perlu sucikan Allah dari segala bentuk bayangan minda yang salah. Juga untuk memasakkan dalam jiwa kita sekalipun kita takjub pada alam, Allah yang lebih layak untuk kita kagumi. Wallahu a'lam.
*************************************************
MasyaAllah, comelnya dia....=)
Subhanallah, kenapa aku takut nak berterus terang?
*************************************************

6 comments:

ubaidillah zulkefli said...

nice la joe...
dah jadi ustaz dah kau skrg..Alhamdulillah..

Farhan Hanif said...

@ubaidillah zulkefli mana ada ustaz...sekadar berkongsi ilmu je...=)

aisYahzaCk said...

nice.. :)

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

Ahmad Haziq Azlan said...

rmai yang salah guna

Faizul Osman said...

terbaik...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/05/andainya-rasulullah-masih-ada-ingin.html