Everyone wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.

Tuesday, July 27, 2010

3 minggu di UTM

salam...post kli ni aku nk cter ape aku dpt stelah 3 mggu di UTM ni...


1. dpt ilmu baru...sbnrnye aku x penah taw pon psl kos yg aku amik ni...igtkan psl kaji gempa bumi, tanah runtuh, or tsunami...rupenye kos aku ni psl ukur tanah...ish3...btul kata org "x kenal maka x cinta"...lps aku fikir2 blk, pluang pkerjaan kos aku ni lbih besar klu nk dibandingkn ngn engineering lain...sbb kos aku ni cuma ade kat 2 universiti je...UTM n UiTM...wlupon ade yg pndg hina kos aku ni, nak wat camne kan..reda' je la...diorg x taw lg ape tu geomatik...


2. biasala kan...setiap kli ke tempat baru, mesti ade kawan baru kan...mcm2 ragam aku tgk...ade yg ok ade yg x ok...tp xpe...aku akan pndg sume jd ok sbb 4 thun aku akn brsama mreka...so mcm2 bole jd nnt...huhuhu


3. komen membina...komen ni psl prangai aku yg senyap je kt dlm kelas tp cam bising je kat fesbuk...thanx la spe yg bg komen tu...aku mmg camni sejak time skola dulu...tp ble da lama ckit jd normal cam org lain la...ntah la nape...kena sumpahan kot...hahah

Friday, July 16, 2010

mahasiswa UTM

salam...alhamdulillah...setelah hampir 2 minggu aku x update blog ni akhirnya aku mempunyai kesempatan untuk meluangkan masa bagi berkongsi cerita dan pengalaman selama 2minggu bergelar mahasiswa UTM...post kali ni aku nak berkongsi ngan korang  pasal serba sedikit aktiviti2 yang dijalankan sepanjang aku berada di UTM...

3 JULAI
  • aku mendaftar di UTM...waktu ni aku mencari2 kalau2 ade gak kawan2 yg aku kenal dapat kos yg sama...tp malangnya xde sorang pon yg dpt sama kos cam aku (kejuruteraan geomatik)...
  • dpt roomate sama spesies cam aku (pendiam, ssh nak mulakan prbualan)...dia ni asal dri temerloh, pahang...
4 JULAI
  • bangun pagi2...crew (fasilitator) ckp aktiviti mula jam 7.00 pagi...tapi biasa la janji melayu, aktiviti start jam 8.00 pagi...wat penat aku je bangun pagi2 pastu lepak surau...haha...
  • aktiviti yg dijalankan ialah berjoging sejauh 2 KM menuju ke balai cerap...aku rasa kalau pegi waktu pagi kompem korang akan rasa mcm kat cameron highland...suhu yg rendah + kabus pagi...perghhhh...mmg best kalau dating kat sini....haha
  • time kat balai cerap tu, aku telah di sengat ngn lebah sebanyak 3 kali (2 di belakang badan, 1 di jari tengah)....so paham2 la mcm mne azab disengat ngn lebah...hahah
5-9 JULAI
  • aktiviti kami byk dihabiskan di Dewan Sultan Iskandar (DSI) termasuklah perhimpunan bulanan, sesi bersama naib canselor, dan persembahan kebudayaan
10 JULAI
  • sukan antara kolej bagi mahasiswa baru...aku masuk acara larian MTM (Minggu Tranformasi Mahasiswa) je...agk memenatkan...tp nk wat camne kan...tu je yg mampu aku sumbang..huhu
tamat sudah MTM.....sekarang aku nak cter pasal sesi pembelajaran plk...

secara rasmi nya aku memulakan sesi pembelajaran pada 12 JULAI iaitu pada jam 11.00 pagi...tapi malangnya lecturer x masuk...so aku n dak klas pon chow dari klas tu...prinsip mahasisiwa UTM "sekiranya lecturer x masuk dlm masa 10-15 minit, so bole buat ape kamu suka"....hahaha...so pada hari tu, kelas aku start jam 2.00 ptg...septutnya klas 2 jam, tp lecturer bg kuar awl 1 jam...wlupon byk gap, tp kls ttp abis jam 6.00 ptg gak aritu sbb lecturer math xnk buang masa...siap bagi assignment plk tu...fedup gle aku..haihhhh...hari 1st da ade assignment....ish3
tapi paling best pada hari jumaat...aku bole tido puas2 sbb xde klas hari jumaat....lecture pd hari jumaat di bawa kpd hari lain...haha

ok la...mls nk cter byk2...bkn korang baca pon....nnt ade masa aku update lagi...wasalam


johan debat beb....
percaya x?...percayalah

Friday, July 2, 2010

statistic bulan 6

mulai bulan lepas (jun 2010), aku dah plan nak tgk statistic blog ni...so tadi aku try la tgk hasilnye..so inilah hasilnya....


total viewer:
503

uniques viewer:
237

thanks to all viewers....wlupon korang x follow blog aku, aku x kesah...aku pon baru blaja pki nuffnang ni...ade yg cakap kt aku, klu rmi viewer nnt buffer earning (B.E) akan bertambah....aku pon x paham ape yg diorg maksudkan...yg aku paham iklan pay per klik je...haha..so kepada sume, kalau2 ade trnampak iklan sony, canon, milo dll korang tolongla klik ye..hehe

ok...aku nak packing barang sbb esk da nak gerak UTM...chow

p/s: klu x nmpk jelas gambar tu, korang klik je gambar tu k..

detik2 terakhir

assalamualaikum dan salam sejahtera...jam menunjukkan jam 3.30 pagi...tggl bpe jam je lagi utk aku bergelar mahasiswa...rasa cam sekejap je kan..aku rasa mcm baru je lahir semalam..kekeke...cakap pasal lahir ni kan, 2 hari lepas (28 jun) adalah hari ulangtahun kelahiranku...so byk la wish2 yg aku dpt melalui fesbuk...sempat gak aku kira...adela dlm 150...hehe (xde keje kira wish)....thanx to all my frens...


dlm "kemeriahan" sambut bufday 2, kesabaran aku telah dicabar....kenapa ek?...sbb urusan nak masuk U yg terlalu leceh...mcm2 borang ade, medical checkup lagi..haih...yg plg aku geram sgt time nak urus PTPTN...igtkan dgn memperkenalkan "permohonan secara online" bole la menyenangkan pemohon...rupanya hanya indah khabar dari rupa...server yg terlalu busy sepanjang masa...da la ade waktu penyelenggaraan plk 2...so spe2 yg nk isi tgh malam (12 mlm - 7 pg) terpaksa lupakn hasrat diorg 2...haih....ok..malas nk cter lbey2 psl PTPTN....


esk (sabtu) aku akan melangkahkan kaki ke UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA....insyaALLAH program selama 4 tahun ni bakal menjadikan aku seorang insan berjaya...korang doakan la ye..huhu...


ok la..tulis byk2 pon bkn ade org baca..aku just nak kongsi pengalaman sebagai seorang bakal mahasiswa... tggu la post akan dtg psl kehidupan di UTM...insyaALLAH...