Everyone wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.

Monday, December 13, 2010

laptop baru...ngee~

semalam aku pergi BP Mall dengan family aku...saja nak jenguk-jenguk laptop baru...hehehe...kebetulan time tu hari last PC Fair....so memang murah la harga barang-barang dia...ngee~..tiba-tiba aku terpandang satu laptop ni...fuuuhhhhh....aku rasa memang complete abes la...laptop tu berjenama acer...model aspire 4820TG Timeline X....puas aku pujuk mak aku nak beli laptop baru sebelum ni...akhirnya berjaya juga aku pujuk....tapi yang tak bestnya adalah laptop tu tak ada kat situ time tu..yang ada cuma untuk pameran je...so aku kena tunggu la sampai hari khamis ni...kena bayar deposit dulu...aku sangat jeles sebab aku yang pujuk mak aku dulu, tapi adik aku yang dapat dulu...dia dapat dulu sebab dia punya model aspire 4738G....so terpaksa la aku tunggu sampai hari khamis ni....heeee~

harga laptop ni pulak takde la murah and takde la mahal sangat...biasa-biasa je...dalam RM2600 camtu...abes la duit PTPTN aku untuk sem 2 nanti...waaaaaa~

apa yang best sangat pasal laptop ni?...laptop ni ada semua ciri-ciri yang aku nak...cuma dia punya RAM tak berapa tinggi sangat la...dalam 2GB camtu...tapi takpe...lepas aku pakai dalam 1 @ 2 tahun, bole la aku upgrade...tak mampu la nak upgrade time baru beli ni....

tapi masalahnya sekarang ni, aku tak tahu la kalau dah ada laptop baru ni, prestasi pelajaran aku makin meningkat atau menurun....sedangkan laptop yang aku pakai sekarang ni pon kurang berjaya meningkatkan prestasi aku...huhuhu....insyaALLAH lepas ni aku akan lawan perangai buruk aku ni...mana taknya, malam exam boleh pulak aku main game dengan coursemate aku....hahaha...sekali result pon sama dengan dia...padan muka aku...okay la...cukup sampai disini...lain kali cerita lagi...jangan lupa tonton MANCHESTER UNITED VS ARSENAL pagi ni pukul 4 pagi....harap-harap la arsenal menang...pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....hehehe

go arsenal go....malam ni jela peluang untuk memastikan MU @#$%^&*...hahaha


jangan mimpi la...hahaha

sekadar nasihat

assalamulaikum...

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab : Ayat 59)

ayat di atas mengenai kewajipan menutup aurat...terlintas difikiran aku untuk buat post macam ni sebab tadi waktu lepas maghrib lebih kurang pukul 7.30 ptg, aku terTONTON satu rancangan yang dihoskan oleh Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah...tajuk yang dibincangkan adalah mengenai pemakaian tudung...agak terkejut bila aku ternampak seorang artis (tetamu jemputan) yang sebelum ni tak pakai tudung menceritakan pengalaman dia pertama kali memakai tudung...sampai menangis artis tu cerita pengalaman dia...memang betul cakap datuk fadzilah bahawa semua lelaki NORMAL ingin mendirikan rumah tangga dengan wanita bertudung...

lepas abes je rancangan tu, aku terus terfikir, aku ada ke kawan yang tak bertudung....puas aku fikir, semuanya berTUDUNG kecuali non-muslim la...tapi ada segelintir yang bertudung cukup syarat je...maksud aku diorang ni bertudung tapi nampak aurat lain...contohnya nampak lengan, peha, *****, dll.....pendek kata kalau pakai baju serupa tak pakai baju gayanya...hahaha

aku ni bukannya nak tunjuk alim kat orang ramai, cuma pada pendapat aku, kita sebagai kawan kenalah saling mengingati...kita tak tahu bila ajal kita...manalah tahu andai nasihat ni ada yang terima dengan ikhlas, maka bertambahlah pahala aku dari nasihat yang aku berikan....insyaALLAH setiap apa yang kita lakukan, ALLAH akan sentiasa meredhai perbuatan kita.... renung-renungkan la ye...

Friday, December 10, 2010

keseronokan yang tak berapa nak seronok

salam...tengok tajuk pon dah tahu kan mood aku...ni kisah semalam...post sebelum ni aku ade bagitahu yang aku pergi seremban untuk menjemput adik aku...aku taknak cerita pasal tu tapi aku nak cerita pasal aku jalan-jalan kat seremban...hehehe...semalam aku plan dengan cousin aku untuk pergi wayang..alaaa kat terminal 2 tu...ingatkan cerita "hantu mak limah balik rumah" dah ade kat situ...sekali yang ade cuma 6 cerita je...salah satu nya cerita narnia....lama jugak kitorang pikir nak tengok cerita apa....

memandangkan waktu tu baru pukul 2.30 petang, dan cerita NARNIA start pukul 4.15 petang, kitorang pon pergi la terminal 1...agak mendukacitakan la jugak sebab time kitorang lalu depan panggung terminal 1 tu, ternampak pulak cerita-cerita yang sedang ditayangkan kat situ...agak geram la sebab cerita "hantu mak limah balik rumah" tengah ditayangkan kat situ....cerita start pukul 3.40 petang...grrrrrrr....sumpah geram.....menyesal gila tak pergi cek dulu kat internet sebelum jalan-jalan tu...itulah pengajaran untuk semalam...

time tengok cerita tu, tiba-tiba aku terfikir something...alangkah best nya kalau "DIA" ada...post sebelum ni jugak aku ada bagitahu yang aku plan nak keluar dengan "DIA"..tapi apakan daya, aku mesej dia lepas tulis post tu dia langsung tak reply...siapala aku ni kan....time aku nak balik rumah baru la dia nak reply mesej aku semalam...kebetulan aku baru masuk kereta time tu..maklumlah lepak rumah sedara la katakan...aku pon layankan je la mesej dia...alasan dia "maaflah semalam penat sangat sampai tertidur awal"...aku tahu la dia baru balik setelah penat bertungkus-lumus menjayakan program kat UTM tu...tapi takkan la takbole reply time siang tu...waktu malam jugak dia nak reply...waktu aku dah nak balik baru nak reply...kenapa tak reply sehari sebelum balik U?...kan senang...hahahahaahahahaah...

aku ni bukan apa, saje nak kenal dengan dia...aku rasa dia tahu apa yang aku maksudkan...okay la...post kali ni terpanjang sangat la pulak...thanks pada yang sudi membaca apa yang tersirat kat hati aku ni...wassalam

nasib baik la lisa ni memahami hatiku ini...luv u lisa...=)

Wednesday, December 8, 2010

~seminggu~sudah~berlalu~

assalamualaikum...masuk harini dah seminggu aku kat rumah...sepanjang aku kat rumah ni entah apa yang aku buat...rasa bosan gila...betul la kata orang...manusia ni tak pandai bersyukur...masa kat UTM, hati ni memberontak nak balik rumah....bila dah ada kat rumah, rasa macam takde apa-apa pulak...*sight*


malam ni aku nak gerak seremban...esok pagi amik adik aku yang kat saser tu...tadi petang baru abes SPM...entah apa yang dia jawab agaknya...hahaha...jahat punya abang...tapi aku tahu, dia boleh jawab punya la...tengok la siapa abang dia...kahkahkah....

sebenarnya ada satu lagi hajat aku nak pergi seremban ni...kalau berkesempatan, aku nak keluar dengan Miss W esok....tapi tak tahu la jadi ke tidak....aku belum confirmkan lagi...ngeee~
tapi kalau keluar pon nak pergi mana je...walaupon setahun je aku duduk negeri sembilan masa matrik dulu, aku rasa semua tempat aku dah explore kecuali disko ngn kelab malam la...hahaha...nak jalan mana ya?...any suggestion?...kalau tiada aral, jadi la esok ye...aku dah bagitahu mak aku, and dia cakap okay je...
tapi masalahnya sekarang adalah kenderaan yang hendak digunakan esok....so aku harap la sangat esok bapak saudara aku pergi kerja pakai motor...boleh la aku suruh cousin aku drive kereta nanti...aku bukannya tak pandai drive, cuma belum ada pengalaman je lagi...hahahaha

oh lisa...walaupon kau jauh dariku, tapi kau tetap dihatiku...hehehe
*jangan marah ya
hamka

Wednesday, December 1, 2010

enjoy habis-habisan

semalam aku dah abes exam...i'm so happy right now...hehehe...maklumlah terseksa gak nak baca subjek menghafal ni...abes je exam tu, tros rasa lapang gle kepala otak ni...huhuhu...
semalam gak aku ngn beberapa geng2 1SGU enjoy habis-habisan kat JB....first, kitorang gi lepak panggung kat CS...tengok siter SKYLINE...padahal aku dah download da citer tu, tp nak wat camne kan...nak enjoy punya pasal...hahaha






kat CS...sebelum panik cari kereta...hahaha


lepas je tengok wayang, perot pon lapar (perot diorang)...so pegi la STULANG...entah macam mana aku boleh lupa yang aku dah makan sebelum tengok wayang tu...aku pon main order je la...hahaha...walaupon dah tak boleh masuk, aku paksakan diri gak habiskan makanan tu ditambah pulak ngan jus tembikai gelas besar yang aku order tadi...hehehehe...memang melantak abes la...arghhh perot buncit...hahahaha


makan besar kat STULANG


lps makan ingat nak pegi danga bay...sekali danga bay tutup...terus je la pegi karok kat taman U...sekali tempat karok tu pon tutup...maklum lah dah pukul 3 lebih time tu...so planning punya planning, kitorang pon wat keputusan nak round2 JB lagi...pegi la dataran JB...hahaha...ade lah sampi pukul 4 gak...


dataran JB


than mata sume da ngantuk...kitorang pon balik ke markas..tapi sebelum singgah kat markas, kitorang naik balai cerap dulu...untuk kali terakhir sebelum cuti sem bermula, aku menjejakkan kaki kat situ...pemandangan yang sungguh cantik...lepak, lepak, dan lepak sampai tak sedar jam menunjukkan pukul 5 pagi...pastu kitorang pon balik ke markas...hehehe...aku packing barang sampai tertidur...sedar2 dah pukul 10.30, teros update blog...hihihi
kat balai cerap


**aku ade dengar budak pompuan nak gi tengok wayang malam tu...ingatkan Miss W ikut sekali...sekali dia ade hal plk...takpe, next year kita kuar lagi tengok citer KHURAFAT...hahaha